Društvo i ekonomija

Direktno.rs

26. 02. 2024. 10:21 34

On se ne zaustavlja: Nestorović širi mržnju i rasistički vređa na nacionalnoj frekvenciji (VIDEO)

Unija Roma Srbije saopštila je da Branimir Nestorović ponovo širi mržnju prema Romima na TV Happy sa nacionalnom frekvencijom i izrazila "duboko zgražavanje i gorčinu zbog kontinuiranog i nečuvenog ponašanja doktora i narodnog poslanika".

U apelu u kom se poziva na reakciju državnih institucija, Unija Roma navodi da smo "ponovo svedoci sramotnog vređanja romske zajednice od strane doktora i poslanika Nestorovića", tokom gostovanja na televiziji Happy u emisiji "Dobro jutro", gde je ponovo uvredio romsku zajednicu koristeći neprihvatljive i uvredljive izraze "Cigani".

Naime, Nestorović je izjavio:" Došlo je do kraja kada mora ko Cigani na suđenju…", i URS je priložila video snimak tog nemilog događaja.

- Napominjemo da prethodni incidenti u kojima je Nestorović iznosio rasističke izjave iz Narodne skupštine Republike Srbije prema Romima nisu naišli na adekvatnu reakciju. Nečinjenje nadležnih organa predstavlja opasnu nemoć koja podstiče ponovna vređanja i širi atmosferu netrpeljivosti. Ovakvi incidenti ne samo da povređuju dostojanstvo romske zajednice, već i šalju jasnu poruku da političari mogu slobodno iznositi uvredljive izjave bez ikakvih posledica - ističe se u saopštenju.

Unija Roma Srbije je zahtevala izvinjenje od strane Nestorovića ali je ono izostalo, a ponovno vređanje Roma jasno pokazuje duboko ukorenjene rasističke stavove doktora i poslanika Nestorovića, navodi Unija.

- Ono što je još poražavajuće jeste izostanak bilo kakve reakcije od strane državnih institucija, i pored apela romske političke partije Unije Roma Srbije. Očekivali smo odgovornu reakciju državnih institucija, svih parlamentarnih političkih partija, koje smo više puta pozivali da osude ovakve rasističke izjave. Tražili sastanke kako bismo izrazili zabrinutost zbog porasta govora mržnje prema romskoj zajednici i na kojim bi predlagali mere za suzbijanje netolerancije prema Romima, nažalost, svi naši apeli su ostali bez odgovora, izostala je reakcija, a time i jasan signal da li će se ovakvo ponašanje i dalje tolerisati ali i garancije da će ovakvi slućajevi u budučnosti biti sankcionisani - ističu iz URS.

U saopštenju se navodi da očekuju od televizije Happy da odmah javno osudi ovakav govor mržnje i iznese javno izvinjenje romskoj zajednici.

- Emitovanje ovakvih izjava na televiziji sa javnom frekvencijom je nedopustivo i televizija ‘Happy’ mora preuzeti odgovornost za svoju ulogu u širenju diskriminacije. Dodatno, izostanak reakcije urednika emisije i voditelja na ovaj gnusan govor dodatno ukazuje na duboko ukorenjene probleme u medijskom sektoru kada su u pitanju pripadnici romske nacionalne manjine. Njihova pasivnost je u najmanju ruku saučesništvo u širenju rasističkih stavova - piše u saopštenju.

Unija Roma Srbije poziva sve građane, nevladine organizacije i institucije da se pridruže u osudi ovog sramotnog ponašanja.

- Građani zaslužuju javne ličnosti koje promovišu toleranciju, jednakost i poštovanje, a ne one koje podstiču mržnju i diskriminaciju - zaključuju u URS.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 34

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati