Društvo i ekonomija

Direktno.rs

23. 02. 2024. 16:04 8

"Pašalić nije zaštitnik građana, već zaštitnik vlasti"

"Zoran Pašalić još jednom nije propustio priliku da pokaže da je nedostojan da obavlja funkciju zaštitnika građana. On je čovek koji jedino i svim srcem ume da brani vlast, uopšte ne razumevajući koncept prava i slobode građana, pa samim tim i svoju ulogu u društvu", istakla je Jelena Banjac, izabrana odbornika Pokreta slobodnih građana u Skupštini grada Beograda.

- Podnošenjem zahteva Ustavnom sudu da se van snage stavi Zakon o rodnoj ravnopravnosti jasno je svima stavio do znanja da će uvek biti čvrsto na strani konzervativnih i retrogradnih delova društva. Onih kojima je nepojmljivo da prava muškaraca i žena treba da budu jednaka - dodala je Banjac.

- Uloga zaštitnika građana je da se brine o zaštiti ljudskih i manjinskih prava, a u ljudska prava spadaju i ženska prava. Ako možemo da upotrebljavamo izraze kao što su čistačica, domaćica i učiteljica, ne vidim kakav problem bi stvarale direktorka, psihološkinja ili političarka - navodi Jelena Banjac i dodaje:

- Rodno senzitivni jezik ne ugrožava nikoga, osim zadrte konzervativce. On doprinosi izjednačavanju prava i podstiče veću participaciju žena u društvu, jeziku i kulturi. Time što zaštitnik građana služi najkonzervativnijem delu srpske pravoslavne crkve, koja pod komandom ruske pravoslavne crkve juriša u rat protiv žena i njihovih, i onako ugroženih prava, još je jedan krupan korak unazad, za i onako ugrožene slobode i prava u našem društvu. I ovim pokazujemo da smo još jednom na pogrešnoj strani istorije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati