Društvo i ekonomija

D. Ljutić

21. 02. 2024. 21:10 21

MUDRA MINISTARKA HANDANOVIĆ I Bog dade litijum Srbima

Političari na vlasti polako gube proročanski potencijal, potrošili su ga na društvenim mrežama i u izbornoj krađi, pa za narodne mase nadahnuće traže u dodiru više sile ili super ideje. Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović opisala je litijum kao "dar od Boga" i rekla da "ležimo na milijardama". To je jezik bogougodnog pevanja o odbrani režima, a Bog je "pozvan" da se dogodi u Srbiji, sa zadatkom da opravda i preuzme odgovornost za političke projekte SNS-a. Tako će Božijom milošću i rukom njegovom, na stotine mladih biti spaseno od nerada i ulice i odvedeno u rudnike. Ko se otrovao - to mu je, ko je pretekao - blago njemu, to je cena napretka. Smrt košta, ona uzima i daje.

Bog je bio zabranjen u Srbiji u vremenima posle Drugog svetskog rata ili u najmanju ruku nepozvan gost. Međutim, ideologije prošlosti ili prošle ideologije, vraćaju se kao i u svakoj velikoj krizi, kada osećamo deficit budućnosti, a sadašnjost ne predstavlja prijatno okruženje. Ali, dobrobit koju nam novoradikalska ideologija obećava, retko je dobro utočište. Bog se ove zime u Srbiji javlja i na druge načine, nekim drugim čudima, upisujući u prirodu znake svoje natprirodne moći. Bar tako navode čelni ljudi ovdašnje vlasti.

Rezerve litijuma koje Srbija ima u dolini Jadra ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović opisala je kao "dar od Boga" i rekla da "ležimo na milijardama". To je jezik bogougodnog pevanja o odbrani režima, a Bog je "pozvan" da se dogodi u Srbiji, sa zadatkom da opravda i preuzme odgovornost za političke projekte SNS-a. Očigledno je da političari na vlasti polako gube proročanski potencijal, potrošili su ga na društvenim mrežama i u izbornoj krađi, pa za narodne mase nadahnuće traže u dodiru više sile ili super ideje. Paketići sa graškom i sardinama više nisu dovoljni.

Ministarka Handanović pokazuje kako čeljade iz vlasti gleda na silna događanja naroda. Dosetila se da vaskolikom srpskom narodu prikaže ekološko anarho-hrišćansku utopiju svoje partije. Treba da se buši! Rio Tinto ovde nije došao zbog sebe, nego zbog nas. I plate ima da skaču, prihodi po živoj glavi stanovnika biće veći nego ikad. Srbija će biti zemlja napretka, uzor za region, Evropu i svet. Tako će Božijom milošću i rukom njegovom, na stotine mladih biti spaseno od nerada i ulice i odvedeno u rudnike. Ko se otrovao to mu je, ko je pretekao blago njemu, to je cena napretka. Smrt košta, ona uzima i daje.

Kriza komunikacije u politici dovela je do erupcije kolektivne svesti, koja se samo donekle kontroliše i dovodi do neočekivanih obrta na terenu. Dakle, čas kopamo litijum, a čas ne. Nada i beznađe nikad nisu bili bliže. Vlast u Srbiji svesno i planski radi na razgradnji svojih institucija, pa smo sada u situaciji da rudarskog giganta, kao što je Rio Tinto, jačeg od mnogih država, nema ko da kontroliše. Narod neće opštu zvaničnu laž kao način života, vređanje građana i njihove pameti, prezir prema svima koji ne pristaju da vide sve ono što je izmišljeno. 

Šteta što niko ministarki Handanović nije predložio da odsluša celu apokalipsu šapćućim tonom: "Onda videh: četiri konjanika stajahu na četiri kraja Zemlje…"

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati