Društvo i ekonomija

D. Ljutić

20. 02. 2024. 17:23 2

ER SRBIJA U vreme otkazanih i opasnih letova

"Er Srbija", poznati i veliki miljenik vlasti, u ekspanziju je krenula gotovo avanturistički i ne samo da nema dovoljno iznajmljenih aviona, nego ima velike, praktično nerešive probleme s nedostatkom posada i mehaničara za linijsko održavanje i, što je možda najvažnije, nije blagovremeno usaglasila planove sa operaterom beogradskog aerodroma. Poznavaoci prilika u avio saobraćaju naglašavaju da je "Er Srbija" u poslednje vreme i inače angažovala značajan broj relativno novih i neiskusnih kompanija sa malim flotama , pa je tako samo bilo pitanje dana kada će se neki ozbiljan incident dogoditi.

Aleksandar Vučić je nedavno izjavio: "Er Srbija je ponos naše države“. Ipak će biti nešto drugo: Er Srbija je pravo lice Vučićevog opskurnog režima. Prevara i zamajavanje naroda (čitaj putnika). Bitno je šta se propagandno govori, a ne kako stvari funkcionišu. 

Šta je nateralo Etihad da, nakon što je Er Srbija počela da ostvaruje profit, izađe iz te kompanije - nije poznato. Niko od zvaničnika Srbije nije dao više detalja. Ministar finansija Siniša Mali kratko je 13. novembra prošle godine saopštio da je Etihad izašao "zbog njihovih poslovnih odluka". Slučajno ili ne,  "Er Srbija", od tada počinje vrlo robusno da participira u otkazanim i zadocnelim letovima. Saopštila je da u narednom periodu "reorganizuje i optimizuje“ saobraćaj, zbog čega može doći do promene tipa aviona planiranih za let, odlaganja, pa i otkazivanja nekih letova.

U nedelju uveče moglo je da dođe do velike tragedije na Aerodromu "Nikola Tesla“, kada je avion kompanije "Maraton erlajnza“, koja je za "Er Srbiju“ obavlja letove, prilikom poletanja udario u infrastrukturu van piste, što je dovelo do oštećenja letelice zbog čega je avion morao da se vrati i prinudno sleti na beogradski aerodrom. Zbog ovog incidenta, dva dana kasnije, Er Srbija je saopštila da raskida saradnju sa pomenutim avio-prevoznikom.

Prema nezvaničnim podacima, do ovog incidenta je došlo jer je avion započeo poletanje sa pogrešne pozicije na pisti. Srpsko tužilaštvo je pokrenulo istragu. Istragom će se najverovatnije baviti i Centar za istraživanje vazduhoplovnih nesreća (CINS), nezavisno vladino telo. Zbog zemlje u kojoj je avion registrovan, u istragu će biti uključeni i danski istražitelji. Prema klasifikaciji CINS ovaj događaj će najverovatnije biti označen kao "ozbiljna nezgoda".

"Maraton" je, inače, mala i dosta nepoznata, te prilično neiskusna kompanija, stara tek oko šest godina, koju je angažovala "Er Sbija" i zbog koje je kompanija povećala flotu za 100 odsto, a za šta nije imala ni kapacitete ni iskustva, i zbog čega je zaposlila velik broj novih pilota. Poznavaoci prilika u avio saobraćaju naglašavaju da je "Er Srbija" u poslednje vreme i inače angažovala značajan broj relativno novih i neiskusnih kompanija sa malim flotama, pa je tako samo bilo pitanje dana kada će se neki ozbiljan incident dogoditi.

Informacije koje su kasnije kapilarno dospele u javnost pokazale su da je "Er Srbija", inače poznati i veliki miljenik vlasti, u ekspanziju krenula gotovo avanturistički i da ne samo da nema dovoljno iznajmljenih aviona, nego ima velike, praktično nerešive probleme sa nedostatkom posada i mehaničara za linijsko održavanje i, što je najvažnije, da nije blagovremeno usaglasila planove sa operaterom beogradskog aerodroma.

Tako su početkom ove godine putnici na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu iskrcani u toku popodnevnih sati iz aviona kojima je trebalo da lete, a svi ostali su upućeni na vanrednu kontra-diverzionu kontrolu. "Er Srbija"  je saopštila da je "usled greške u praćenju redovnih tokova dolaznih putnika“, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije naložilo vanredni pregled odlaznog terminala. Putnici koji su bili ukrcani na nekim od letova, iskrcani su i upućeni ponovo na pasoške kontrole jer se, kako im je prenela posada, dogodio bezbednosni problem. I nikom ništa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati