Društvo i ekonomija

Direktno.rs

16. 02. 2024. 10:55 5

"Vučević bi da UGASI vojne sindikate"

"Gostujuću juče u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić", tehnički ministar odbrane Miloš Vučević, na pomen reči "vojni sindikat", pokazao je veliku nervozu, a potom i šta misli o poštovanju Ustava i prava i položaja onih kojima predstavlja poslodavca", navodi se u saopštenju Vojnog sindikata Srbije, koje prenosimo u celosti.

"Naime, ministar Vučević, najprostije rečeno, izjavio je da, ako se on pita i bude pitao, sindikati zaposlenih u vojsci neće postojati i da je to najveća glupost. Javno je pitao, šta će vojsci sindikat jer vojnik ima da sluša i radi sve što mu se naredi, itd. Ovakvom svojom antiustavnom i anticivilizacijskom izjavom aktuelni ministar odbrane pokazao je svim profesionalnim pripadnicima vojske koji su u radnom odnosu kod Republike Srbije i kojima je on poslodavac, šta je njegova politika i stav kao i da on zajedno sa delom menadžmenta Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, direktno učestvuje i stoji iza urušavanja prava i položaja zaposlenih u vojsci i ometanja i sprečavanja njihovog sindikalnog delovanja.

Ministar se u jednom delu svoje izjave na tren dotakao i reprezentativnosti sindikata osporavajući je, što jasno ukazuje na to da po svaku cenu treba sprečiti zaključenje kolektivnog ugovora za zaposlene u odbrani, a uređivanje prava iz radnog odnosa ostaviti isključivo njegovoj jednostranoj volji.

Na svu sreću, o svemu tome neće se mnogo pitati ministar, ko god on bio, što bi gospodin Vučević kao pravnik trebalo da zna. Pitaće se Ustav, od Srbije potvrđeni međunarodni ugovori i zakoni. Pravo na udruživanje svim građanima Srbije pod jednakim uslovima jamče upravo ova najvišta pravna akta, a Ustav takođe jasno propisuje da jednom dostignut nivo ljudskih prava ne može da se umanjuje, osim ako ljudi poput Vučevića, ne ukinu i Ustav.

Znamo mi da sindikat smeta jer javno pita zašto se zaposlenima u vojsci ne plaća naknada prevoza do posla u stvarnom iznosu koštanja, već u granicama koje sam odredi upravo ministar. Da smeta jer traži topli obrok i regres za zaposlene. Jer pita ko je odgovoran za pogibije profesionalnih pripadnika vojske u mirnodopskim uslovima na radnom mestu. Da ga treba ućutkati kad ukazuje na nezakonito angažovanje pripadnika vojske kojima se ne plaća prekovremeni rad. Jer ukazuje na to da se zaposleni u vojsci mobinguju, da su u robovlasničkom položaju i da je zbog svega toga vojsku napustilo preko 12.000 profesionalaca u poslednjih šest godina, itd, itd.

Zato bi tehnički ministar odbrane da ugasi sindikate profesionalnih pripadnika vojske i tako potpuno ućutka one koji su kod "njega" u radnom odnosu, kao da je Srbija koja je profesionalnim vojnicima poslodavac, nečija privatna firma.

Dobro poznata narodna izreka kaže "ne pada sneg da pokrije breg" i sada je potpuno jasno koju i kakvu antiustavnu i anticivilizacijsku politiku zastupaju pojedini političari i državni zvaničnici ne vodeći računa o tome koliko je ona štetna po građane Srbije i njene nacionalne interese, a u konkretnom slučaju po Vojsku Srbije koja je u poslednjoj deceniji desetkovana više nego u svim ratovima u kojima je učestvovala.

Podsećamo ministra Vučevića da se svojom ministarskom zakletvom obavezao na poštovanje Ustava i ljudskih sloboda, kao i na poštovanje vladavine prava, pa mu ovom prilikom tražimo informaciju od javnog značaja o tome da li je mišljenje o sindikatu formirao sam ili mu je to nametnuto i da li on stoji iza svih pritisaka na sindikate u svom mandatu, a posebno ovih sada aktuelnih. Zašto se nijednom u svom mandatu na čelu Ministarstva odbrane, kao poslodavac, nije sastao sa predstavnicima zaposlenih u vojsci i zašto se ne stavi u njihovu zaštitu onako kako to garantuju i obavezuju ga Ustav, konvencije i zakoni?

Pravo na sindikalno udruživanje i organizovanje je savremena civilizacijska tekovina, koju zaposleni u vojsci uživaju više od decenije, a tendencija je da u skladu sa preporukom Parlamenta Saveta Evrope br. 1742 , to pravo vojnom osoblju omoguće sve Evropske države.

Zato smo sigurni da će ova ishitrena antiustavna i nespretna izjava tehničkog ministra Vučevića, data u afektu zbog ličnog animoziteta prema sindikatima, ostati samo njegova pusta želja.

Gospodine ministre, ne treba vi da razmišljate o tome da li će vojnik da zalegne u blato. Većina onih kojima ste poslodavac ležali su u blatu, na kamenu, u vodi i snegu više puta nego što vi imate godina. Pokažite bar malo pijeteta prema onima koji su svojoj Otadžbini zavetovali ono najvrednije svoje živote i koji su mnogo puta krvarili i bili uz nju i njen narod kada je bilo najteže. Još jednom vas pozivamo na dijalog u granicama Ustava i zakona", zaključuje se u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati