Društvo i ekonomija

D. Ljutić

16. 02. 2024. 17:41 12

800 GRAMA SRBIJE I "RIBNIKAR" A, odlikovanja za nastavnicu i radnika obezbeđenja?

U autoritarnim režimima empatija je nepostojeća emocija. U javnoj sferi i nije reč o iskrenosti, već o učincima koji se proizvode. Odgovoran političar će pokazati da mu je stalo. Njemu nije. Teško da je to iznenadilo bilo koga ko je sačuvao makar i mrvu zdravog razuma u ovoj opustošenoj zemlji. Da se kabinet setio na Sretenje ranjene nastavnice i ubijenog radnika obezbeđenja iz "Ribnikara", moglo bi se pomisliti da u tim ljudima ima još po koji trun ljudskosti i odgovornosti. Sistem je i tada a i sada, zakazao u svim segmentima.

U februarskoj porciji dodele odlikovanja Aleksandar Vučić se ponovo istakao. Sretenje je praznik sačinjen od legendi, mitova i simbolike. Predsednik Srbije ni ovog puta nije mogao da propusti, a da ne pripoveda o najvećim tragedijama srpske istorije i snovima o bilo kakvoj pobedi nad bilo kim. U nastojanju da učvrsti svoje svevlašće, on stvara svoju političku utopija bez građana, koji su već predmet eksperimenta njegovog režima. Zaboravio je da napomene da je za nama godina koja je okončana brojnim tragedijama i masovnim nasiljem

Povodom Dana državnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ordenom je odlikovao nekoliko pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, među kojima je bio i policajac Vladimir Janković. U pitanju je policajac kojeg je kolega povredio tokom protesta opozicije u Beogradu 24. decembra prošle godine.

Zlatne medalje za zasluge pripale su harmonikašu Mirku Kodiću, Leontini Pat, grupi "Kerber" povodom 40 godina postojanja i Zorici Brunclik. Među više od 100 nagrađenih su diplomate, akademici, profesori, književnici, umetnici, sportisti. 

Da li je kancelarija za odlikovanja zaboravila da je u masovnoj pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubijeno devetoro dece, kao i radnik obezbeđenja, a ranjeno je šestoro đaka i nastavnica istorije? Krvavi masakr počinio je učenik sedmog razreda te škole, a prvi na njegovom nišanu našao se radnik obezbeđenja Dragan Vlahović čovek kojeg je cela ustanova obožavala. Tatjana Stevanović, teško ranjena nastavnica istorije, dobila je doduše nešto ranije "priznanje". Javno priznanje je u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja, a inicijativu je pokrenula grupa nastavnika i učenika OŠ "Vladislav Ribnikar", koji su skupili 13.000 potpisa građana. Ni tu se vlada nije setila.

Čega se to vlast plaši? "Sistem nije zakazao", najcitiranija je premijerkina rečenica, a istina je sasvim suprotna - sistem je i tada, a i sada, zakazao u svim segmentima.

Zaboravljamo da je u autoritarnim režimima empatija nepostojeća emocija. U javnoj sferi i nije reč o iskrenosti, već o učincima koji se proizvode. Odgovoran političar će pokazati da mu je stalo. Njemu nije. Teško da je to iznenadilo bilo koga ko je sačuvao makar i mrvu zdravog razuma u ovoj opustošenoj zemlji. Da se kabinet predsednika Srbije setio na Sretenje ovo dvoje ljudi iz "Ribnikara", moglo bi se pomisliti da u tim ljudima ima još po koji trun ljudskosti i odgovornosti.

Za poslednjih nekoliko godina, otkako se nalazi na različitim funkcijama izvršne vlasti, sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić je podelio više od pedeset kilograma raznog ordenja. Uvek je to, "između redova", objašnjavao činjenicom, da će nosioci značajnog parčeta metala i gajtana, koje im je on udelio, to tek otplaćivati odanim zaslugama. 

I tog ordenja ima mnogo, baš onako autokratski preterana gomila. Međutim, postoje ordeni i medalje, čija je funkcija čisto ljudski objašnjiva. Takvo ordenje se ne nosi u svečanim prilikama i na lokalnim izborima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati