Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTV ]

13. 02. 2024. 15:45 80

Hil: Marku Đuriću srpski narod duguje zahvalnost

U rezidenciji Srbije u Vašingtonu priređen je prijem povodom Dana državnosti Srbije, a među zvanicama su bili specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil, komandant Nacionalne garde Ohaja eneral-major Džon Haris i mnogi drugi.

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić na taj način se oprostio od predstavnika diplomatskog kora i srpske zajednice u Americi pre povratka u Srbiju, gde će, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, obavljati jednu od veoma važnih funkcija.

- Večeras je veoma posebno veče jer je ovo za mene verovatno poslednji put da vam se u ovom mandatu obraćam kao srpski ambasador u SAD. Za moju porodicu i mene poslednje tri i po godine predstavljale su neverovatno putovanje i zahvalan sam svakome od vas za prijateljstvo, podršku i veru u ono što zajedno radimo ovde. Jer, svako novo prijateljstvo predstavlja novo seme koje ćemo posaditi u buduću saradnju između naših zemalja i naroda - rekao je Đurić.

Dodaje da je imao sreću da u Vašingtonu službuje u vreme kada je "saradnja Srbije i SAD napredovala u mnogim oblastima".

Đurić je naveo da su, kada je reč o ekonomiji, SAD postale partner broj jedan u domenu IKT usluga, novih tehnologija okrenutih budućnosti.

- Postavili smo osnovne temelje za rad i pomogli da se izgradi infrastruktura za veći uticaj Srbije u prestonici SAD. Sagradili smo i renovirali novu rezidenciju, otvorili smo novu zgradu ambasade, pribavili smo u svojinu nove zgrade srpskih predstavništava i u drugim gradovima ove velike zemlje i imamo velike ambicije za budućnost - rekao je Đurić.

Govoreći o Srbima na KiM, koji su izloženi represiji Prištine i žive u teškim vremenima, Đurić je istakao da oni takođe "cene podršku vlade SAD u održivosti srpske zajednice na KiM".

- Planiramo da nastavimo našu saradnju u svim oblastima, bez obzira na to što imamo različita viđenja po pitanju KiM. Naglašavam baš ovo jer prijatelji govore o važnim, dobrim i pozitivnim stvarima, ali i o onim koje nisu uvek lake - naveo je Đurić.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil je Srbiji poželeo uspeh, dodajući da je Marko Đurić, za koga je predsednik Srbije najavio da će se vratiti u Srbiju, gde će obavljati jednu od veoma važnih funkcija, "bio izvanredan ambasador u Vašingtonu".

- Mislim da je ambasador Đurić napravio i postavio pozitivan kurs odnosa Srbije i SAD i mislim da mu srpski narod duguje veliku zahvalnost zbog toga što je postigao ovde - rekao je Hil.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar zahvalio je Đuriću što su vrata ambasade bila otvorena prethodnih godina, kao i na gostoljubivosti koju je Srbija pokazala prema Amerikancima.

- Odnosi Srbije i SAD imaju neverovatan potencijal i postoji ogromno poštovanje SAD prema Srbiji i Srbima. Ja to osetim kada odem u Srbiju. Želim da naglasim da su i vrata Amerike otvorena za Srbiju - rekao je Eskobar.

Dodao je da postoji velika želja da se nastavi trasa saradnje koja je uspostavljena između dve zemlje i da ona treba da rezultira još jačim i dubljim vezama, koje će biti još produktivnije.

- Marko, ti si uradio fantastičan posao i neki od naših najviših zvaničnika posvećeno rade na daljem razvoju naših odnosa - rekao je Eskobar.

Naveo je da u budućnosti vidi pozitivne odnose dve zemlje, prijateljstvo i povezanost, zahvalivši Đuriću i ostalima koji su to učinili mogućim.

Komandant Nacionalne garde Ohaja, general - major Džon Haris, zahvalio je ambasadoru Đuriću, kako je rekao, "na viziji koju je imao i liderstvu koje je pokazao obavljajući tu funkciju".

Podsetio je da "partnerstvo srpske vojske i Nacionalne garde Ohaja traje već 18 godina i da to podrazumeva isto toliko različitih iskustava", dodajući da je tokom tog perioda "partnerstvo pretvoreno u sjajnu viziju za budućnost, ali i prijateljstvo zasnovano na poštovanju, poverenju i zajedničkim vrednostima".

- Nadam se da nećemo deliti samo ekonomsku i vojnu saradnju, već da, zahvaljujući naporima ljudi u ovoj prostoriji, više nećemo upisati ime nijednog poginulog vojnika. Svi treba da delimo tu viziju - istakao je Haris.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 80

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati