Društvo i ekonomija

[ Izvor: Dojče vele ]

05. 02. 2024. 17:04 16

Glavobolja za Vučića: Nemački ministar stiže u Srbiju

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus kreće u zvaničnu posetu Beogradu, Sarajevu i Prištini kako bi Zapadnom Balkanu dao do znanja da Nemačka, uprkos drugim spoljnopolitičkim problemima, nije zapostavila region, prenosi Dojče vele.

Iako zvanični plan putovanja još nije objavljen, a sam odlazak na Zapadni Balkan je do poslednjeg trenutka bio tajna, već je jasno da Pistorijus, socijaldemokratski partijski drug kancelara Olafa Šolca, nosi poruku nemačke vlade o potrebi pronalaženja rešenja za dva goruća problema u regionu - odnose između Srbije i Kosova i uspostavljanje stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Razgovori o bezbednosnoj situaciji

Glavni deo posla, smatra Stefan Surlić, politikolog sa beogradskog Fakulteta političkih nauka, Pistorijusa očekuje u Beogradu.

- Možemo očekivati pritisak na Vučića da prihvati nemačko-francuski plan koji uključuje deblokadu Kosova na međunarodnom nivou i članstvo u međunarodnim organizacijama - smatra Surlić.

- Očekuje se i neka vrsta nove normalnosti što bi značilo da se srpska zajednica u potpunosti integriše u kosovske institucije uz istovremeno osnivanje Zajednice srpskih opština - rekao je za DW Surlić, koji se ovih dana nalazi u Berlinu.

Srbija i Kosovo, nakon prošlogodišnjeg sukoba u Banjskoj i u trenutku kada Vučić traži vanrednu sednicu Saveta bezbednosti zbog ukidanja dinara na Kosovu, daleko su od dogovora. Tome treba dodati i nezadovoljstvo nekih nemačkih parlamentaraca načinom na koji su održani izbori u Srbiji, što bi mogla biti još jedna tačka razgovora u Beogradu.

Remetioci mira u Beogradu i Banjaluci

U isto vreme kada nemački ministar odbrane posećuje region, na Kosovu i u Severnoj Makedoniji će boraviti i izaslanici Parlamentarne grupe za odnose Nemačke i jugoistočne Evrope.

Jedan od članova delegacije, političar vladajućih liberala Tomas Haker, je u razgovoru za DW jasno dao do znanja koga smatra potencijalnom opasnošću za stabilnost u regionu.

- Poseta ministra odbrane Borisa Pistorijusa dolazi u trenutku kada bezbednosna situacija na Balkanu, iako stabilna, ima ozbiljne potencijale za eskalaciju zbog proizvođača nemira poput Milorada Dodika i Aleksandra Vučića. Ministar odbrane putuje u pravo vreme kako bi još jednom istakao našu podršku i interes da održimo mir, i to svima dao do znanja - rekao je Haker.

On je vrlo odlučan u stavu da bi Pistorijus trebalo jasno da osudi napad na vojnike NATO-a od maja prošle godine i tražiti pravne posledice za odgovorne.

Prvo Kosovo, pa onda Dodik

Surlić smatra da, uprkos više nego jasnim kritikama na račun vladajućih partija nakon izbora u Srbiji, Nemačka nije promenila blagu politiku prema Beogradu.

- Mislim da se politika Nemačke prema Beogradu nije promenila. Možda samo na nivou retorike. Nema više toliko hvalospeva Vučiću kao pre, ali Nemačka i dalje u Vučiću vidi sigurnog partnera, pogotovo u kontekstu dijaloga s Prištinom - smatra Surlić.

No, to je upravo ono što bi se, po mišljenju parlamentarca Hakera, trebalo promeniti.

- Nažalost, Srbija nastavlja svoju spoljnu politiku na dve stolice i nastavlja da vuče za nos i Nemačku i EU. I to bez straha od posledica iz EU - jasan je Haker.

On je kao primer naveo izjavu premijerke Ane Brnabić koja se zahvalila ruskoj tajnoj službi što je Srbiju spasila od "scenarija Majdana" kojim tobože diriguje Nemačka.

Na Vučića se gleda kao na faktora stabilnosti, ne samo kada je u pitanju sporazum s Kosovom nego i situacija u Bosni i Hercegovini, smatra i Stefan Surlić. Premda po njegovom mišljenju Vučić sve češće pokušava da izbegne ulogu rešavaoca problema na Balkanu.

- Vučić je dao do znanja da mu se ne dopada koncept prema kojem se na njega vrši pritisak na dve strane, i u vezi s Kosovom i u vezi s BiH. Mislim da će se stoga Nemačka i EU okrenuti rešavanju problema s Dodikom tek kada se reši pitanje Kosova, s tim da se jasno neće tolerisati nikakve separatističke težnje - zaključuje Surlić.

Nemački ministar Boris Pistorijus inače je, prema ispitivanjima javnog mnjenja, trenutno najomiljeniji političar u Nemačkoj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati