Društvo i ekonomija

D. Ljutić

06. 02. 2024. 17:44 17

Već u Bajakovu se bolje živi

Mitomanija Aleksandra Vučića poprima različite oblike, a jedan od najpopularnijih priča jeste ona o velikom ekonomskom napretku Srbije. Minimalac u Hrvatskoj je 677 evra što je oko 80 hiljade dinara a to je skoro iznos naše prosečne zarade. To Vučića ne sprečava da tvrdi kako smo mi ekonomski tigar u regionu. Istorijski je poznato da mi imamo svoje životinje, koje možemo, sa posebnim i nužnim patriotizmom da prikažemo svetu. Eto, poznato je da su svinje spasle Srbiju, i jedna glava te živuljke našla se na barjaku Crnog Đorđa. Moguće je da nam se zbog zanemarivanja, ta njuškasta lobanja sada sveti. Ali, i tu propadamo. Naime, najnoviji podaci govore da u Srbiji opada procenat domaćinstava koji gaje ovu obožavanu životinju, kadru da prehrani celu jednu porodicu.

- Mi smo mislili da zaostajemo za Hrvatskom 20 ili 30 godina. Stvari se mnogo brže menjaju. U kvalitetu života i u primanjima zaostajemo za Hrvatskom u ovom trenutku, prema našim procenama, u različitim sferama, između četiri i šest godina. Mi ćemo za četiri godine imati prosečnu platu u Srbiji od 1.400 evra - tvrdi Vučić i črsto smanjuje taj rok, u zavisnosti u kom delu Srbije se nalazi.Minimalna zarada u Srbije porasla je na početku godine, ali naša zemlja i dalje kaska za pojedinim zemljama regiona, a minimalac kaska za minimalnom potrošačkom korpom i to za više od godinu dana. Minimalna zarada u Srbiji od 1. januara povećana je za 17,8 odsto i sada iznosi oko 47.000 dinara, odnosno oko 401 evro mesečno. To je u odnosu na prethodni minimalac povećanje od 60 evra, a u poređenju sa zemljama regiona Srbija se još uvek nalazi daleko ispod pojedinih zemalja kao što su Hrvatska, Rumunija, pa čak i Crna Gora.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati