Društvo i ekonomija

[ Izvor: Agencije ]

04. 02. 2024. 19:47 29

Još jedno proterivanje Rusa iz Srbije

Ruska državljanka Elena Koposova, koja sa porodicom već četiri godine živi u Srbijia, a u avgustu 2023. godine je podnla zahtev za stalno nastanjenje, primila je rešenje policije, kojim se ne samo odbija njen zahtev, nego joj naređuju da u roku od 30 dana napusti Srbiju - saopštio je ruski antiratni aktivista Pjotr Nikitin.

Razlog za to je procena Bezbednosno informativne agencije (BIA) da Elena, koja je inače književni prevodilac, predstavlja "neprihvatljiv bezbednosni rizik", tvrdi Nikitin.

Prema Zakonu o strancima, neprihvatljiv bezbednosni rizik postoji ukoliko raspoloživi podaci i saznanja ukazuju da stranac zagovara, podstiče, pomaže, priprema ili preduzima aktivnosti kojima ugrožava ustavno uređenje i bezbednost Srbije, dobra zaštićena međunarodnim pravom i nacionalnu, regionalnu i globalnu bezbednost od značaja za Srbiju i pravni poredak, naveo je Nikitn pozivajući se na član 9. stav tri tog zakona.

Koposova je, prema navodima Nikitina, 5. marta 2022. godine, zajedno sa 25 drugih Rusa koji žive u Srbiji, javno potpisala otvoreno obraćanje pripadnika ruske dijaspore povodom rata u Ukrajini kojim se poziva na miting protiv rata i diktature, koji je održan u Beogradu 6. marta, a osim toga, nikada se nije bavila aktivizmom ili politikom.

Ovo je možda najšokantniji od svih dosadašnjih slučajeva progona antiratnih Rusa u Srbiji koji može da ima tragične posledice po jednu sasvim običnu porodicu, jedino zato što se čovek jednom usudio da se javno izjasni da je protiv bombardovanja mirnih gradova i ubistva ljudi, ocenio je Nikitin, naglašavajući da će se Koposova žaliti na tu odluku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 29

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati