Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

02. 02. 2024. 06:45 4

Veliki broj osnovaca konzumira cigarete

Zabrinjavajući su podaci koje je objavio Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut". Svaki deseti učenik petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole puši. U poređenju sa 2018. godinom, procenat pušača je povećan u mlađim razredima, a smanjen u prvim razredima srednjih škola.

- Ako pogledamo pojedinačno po ciljnim grupama, učenike od 15 godina, onda svaki peti učenik puši. Ono što nas zabrinjava je da smo videli na osnovu naših podataka porast pušenja među devojčicama posebno u sedmim razredima osnovnih škola - rekla je šefica kancelarije za prevenciju pušenja u "Batutu" Biljana Kilibarda.

Prema njenim rečima, veliki problem u Srbiji i svetu je i brz porast upotrebe elektronskih cigareta i drugih nikotinskih proizvoda - recimo nikotinskih vrećica, koje je, kako kaže, probao svaki deseti dečak u prvim razredima srednjih škola.

- Elektronske cigarete probalo je 30 odsto učenika, a 20 odsto se smatra aktivnim korisnicima ovih proizvoda - rekla je Kilibarda.

Prema podacima istraživanja koje je sprovedeno 2022. godine, cigarete bar jednom tokom života pušilo je 15,1 odsto učenika petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole, sa razlikama prema uzrastu. Institut dodaje da, iako određeni broj učenika koji proba cigarete ne nastavlja da puši, veliki je i procenat učenika koji su pušili u prethodnih 30 dana i koji spadaju u kategoriju pušača.

Država ne reaguje

Nekadašnja predsednica Republičke komisije za kontrolu duvana Srmena Krstev nedavno je izjavila da se u Srbiji ništa posebno ne preduzima kako bi se smanjio broj pušača.

Kao najefikasniju meru koja bi mogla da se preduzme, a da ne šteti budžetu, predlaže značajno poskupljenje paklice cigareta, čime bi se znatno smanjio broj pušača među siromašnima i među mladima.

- Povećanje akciza mora da ide iznad nivoa inflacije i nivoa procenta povećanja prihoda stanovništva, da cigarete postanu nepristupačne, da bude suviše skupe. To je izuzetno efikasna mera - rekla je Krstev.

Ona se pozvala na podatke Ekonomskog instituta iz Beograda, koji pokazuju da viša cena cigareta vodi padu broja pušača "među siromašnima i mladima, a država ne gubi prihode".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati