Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

29. 01. 2024. 14:57 39

Istraživači utvrdili da je knjiga dr Nestorovića prepuna dezinformacija

Još uvek je deo javnosti iznenađen što je liste kontroverznog doktora Branimira Nestorovća postala parlamentarna stranka. I ne samo to, odbornici sa liste "MI-Glas iz naroda" odlučiće da li će Aleksandar Šapić biti novi gradonačelnik ili se ide na nove izbore. Dok traje iznenađenje oko uspeha Nestorovića, podsećamo na analizu Fejk njuz tragača koji je utvrdio da je knjiga Branimira Nestorovića "Između dva sveta" prepuna dezinformacija.

Jedna od stalnih rubrika Fejk njuz tragača je „Čitaonica“, u okviru koje svojim čitaocima predstavlaju knjige posvećene temama dezinformacija, manipulacija, kognitivnih zamki i provere podataka.

- Na prvi pogled, knjiga „Između dva sveta“ Branimira Nestorovića u izdanju Gnosis lux-a mogla bi da bude materijal za „Čitaonicu“: ona je velikim delom posvećena temi „zabluda“ o medicini i farmaciji, uz nastojanje da se na zablude odgovori potkrepljenim argumentima. Na drugi pogled, a pogotovo na treći i četvrti – uočavamo da knjiga dr Nestorovića i sama nudi ili pojačava određene zablude, zbog čega se čitanje Između dva sveta pretvorilo u pravi istraživački poduhvat - navodi se u analizi Fejk njuz tragača iz novembra 2023. godine.

U svojoj analizi, Fejk njuz tragač ocenio je da je knjiga „Između dva sveta“ prepuna nejasnih referenci, kao „štafetnog citiranja“.

- Nestorović u više navrata ‘prepisuje’ loša tumačenja naučnih radova iz medijskih izveštaja o njima. Na primer: „U časopisu Human evolution se 2020. pojavio članak koji je ozbiljno uzdrmao neodarvinizam, a podržava Teoriju inteligentnog stvaranja - navodi se u analizi i dodaje:

Potom sledi problem s plagiranjem: od 236. do 239. strane Nestorović prepričava članak ‘Čišćenje higijenske hipoteze’ bez navođenja izvora, dok okosnicu poglavlja ‘U vatri’ predstavljaju dva rada koje prepričava na devet strana, ponovo bez pozivanja na izvore“, ističe se dalje.

Autor analize napominje da Nestorović u jednom trenutku čitira članak Sebastijana Elbrehta, za koga kaže da je dobio Nobelovu nagradu, iako je nikada nije dobio.

- Na drugom mestu citira vest koja je, kako kaže, ‘prošla potpuno nezapaženo’: direktorka CERN-a Fabiola Đanoti izvinila se što je „greškom tokom eksperimenta uništeno pet paralelnih svemira’. Izvor vesti koju Nestorović navodi je – Onion, satirični veb-sajt - piše između ostalog.

Podsetimo, od odbornika sa liste Branimira Nestorovića zavisi beogradska vlast. Lično Nestorović je u više navrata pomenuo da neće biti koalicije sa aktuelnim režimom, a naročito sa opozicijom iz koalicji „Srbija protiv nasilja“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 39

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati