Društvo i ekonomija

D. Ljutić

29. 01. 2024. 11:31 22

POLICAJCIMA SE SMUČILI KORDONI Bolovanjem beže sa ulice

Policajci u civilu iz odeljenja za javni red i mir imaju posao da snimaju učesnike protesta, dobili su i savremene kamere, “uparene” sa Huavej sistemom za prepoznavanje fizionomije lica, pa zato učesnike protesta ne treba da začudi kada im stigne “čestitka” od sudije za prekršaje, za remećenje javnog reda i mira. Ali, mnogima se smučilo da satima tabanaju po prestoničkim sokacima u potrazi sa sumnjivcima pa zbog toga odlaze na bolovanje. Po saznanjima Direktno rs, policajci u Srbiji su počeli da učestalo odsustvuju sa posla u vreme raznih protesta građana. Naime, sve više njih ne želi da bude u kordonima za suzbijanje takvih protesta. Najviše su "problematični" pripadnici žandarmerije, koji se na takve zadatke iz Niša ili Kraljeva šalju u Beograd.

Procene su da je u Srbiji, od 280.000 bolovanja koliko se otvori godišnje, lažno čak oko 15 odsto. To znači da više od 40.000 radnika svake godine odsustvuje sa posla, iako nema nikakvih zdravstvenih tegoba. Razlozi za uzimanje bolovanja među radnicima su različiti. U slučaju pripadnika srpske policije, bolovanje se uglavnom uzima da bi se obavljali neki dodatni poslovi, ali sve češće i da bi se izbegli odlasci na određene zadatke, kao što su zakazani protesti opozicije ili štrajkovi.

Po saznanjima Direktno rs policajci u Srbiji su počeli da učestalo odsustvuju sa posla u vreme raznih protesta građana. Naime, sve više njih ne želi da bude u kordonima za suzbijanje takvih protesta. Najviše su "problematični" pripadnici žandarmerije, koji se na takve zadatke iz Niša ili Kraljeva šalju u Beograd. Nezadovoljnim policajcima je ponuđena i slobodna nedelja, što su oni odbili.

Otkad u Beogradu traju protestni skupovi zbog masovnih zločina u "Ribnikaru" i Mladenovcu a potom i krađe na izborima, ali i zbog zgusnutog programa međunarodnih sportskih i muzičkih događanja, umor osvaja srpsku policiju. Mnogi policajci pod punom opremom "padali su na nos” od umora, ali i stresa i preopterećenosti.

U policiji je maltene nemoguće da se striktno vodi računa o poštovanju radnog vremena policijskih službenika, koje je zakonom ograničeno na 174 časa mesečno. U ovom trenutku, u okviru policijske brigade, ljudi rade i do 230, 260 sati mesečno. Po dve smene zaredom. Već duži vremenski period za rad u MUP-u je najvažnija jedna karakteristika pokornost. To povlači sa sobom slepu poslušnost i jednu pripadnost tom nekom koji rukovodi. 

Policajci u civilu iz odeljenja za javni red i mir imaju posao da snimaju učesnike protesta, dobili su i savremene kamere, “uparene” sa Huavej sistemom za prepoznavanje fizionomije lica, pa zato učesnike protesta ne treba da začudi kada im stigne “čestitka” od sudije za prekršaje, za remećenje javnog reda i mira. Mnogima se smučilo da satima tabanaju po prestoničkim sokacima pa zbog toga odlaze na bolovanje.

Međutim, starešine u policiji su donele neku vrstu uredbe, po kojoj ne možeš na bolovanje dan ili dva pre bilo kakvog ptotesta.Takvi zahtevi su počeli posebno da se kontrolišu i razmatraju. Ono što brine policajce koji rade svoj posao, u Beogradu i po drugim gradovima Srbije, jeste stanje da su “ni na nebu ni na zemlji”, zavise od neke besmislene naredbe nekoga ko nije na terenu neposredno. 

Strukovno udruženje policije "Dr Rudolf Arčibald Rajs" godinama sprovodi istraživanja o stanju u MUP Srbije, a rezultati su alarmantni. Ipak, jedan podatak je posebno uznemirujuć, a povezan je sa manjkom policajaca i velikim obimom posla i stresom i faktički potvrđuje ovu našu priču.

Naime, čak 87,6 ispitanika među policajcima oseća neku vrstu emocionalnog umora posle posla, a njih 96,8 oseća fizički umor.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati