Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

28. 01. 2024. 17:18 19

Firmi brata Vladimira Božovića od Beograda skoro 800.000 evra za nabavku novih vozila

Sekretarijat za zaštitu životne sredine u Beogradu dodelio je firmi "West Truck doo" posao nabavke električnih vozila za potrebe održavanja zaštićenih područja. Ugovor je vredan 93.480.000 dinara, odnosno približno 800.000 evra (sa PDV). Ova firma je od prošle godine u vlasništvu druge firme, "West group doo kontrolno društvo", čiji je vlasnik Andrija Božović, brat generalnog konzula Srbije u SAD Vladimira Božovića, nekadašnjeg ambasadora u Crnoj Gori koji je ranije u ovoj zemlji proglašen za personu non grata.

Kako se vidi iz dokumentacije, posao je dodeljen 9. januara, a firma "West Truck doo" bila je jedini ponuđač. Komisija je prihvatila njihovu ponudu, koja je bila i jedina, te im dodelila posao nabavke mehanizacije, odnosno 10 vozila u vrednosti od skoro 800.000 evra.

"West Truck doo" registrovana je kao firma unutrašnju i spoljnu trgovinu još 2001. godine. Njen dugogodišnji vlasnik je Andrija Božović, blizak rođak generalnog konzula Srbije u Njujorku Vladimira Božovića. Prošle godine firma je prešla u vlasništvo "West Group doo kontrolno društvo Beograd", čiji je vlasnik Andrija Božović.

Dakle, krajnji dobitnik iza ove transakcije je Andrija Božović.

Kako su mediji pisali još 2019. godine, Grad Beograd platio je više od 38 miliona dinara za nabavku putničkih vozila, a jedna od dve firme koja je dobila posao bila je "West Beocar", u vlasništvu Božovića.

Kako je pisao novosadski portal Voice 2017. godine, "West Truck" je jedna od kompanija koje su imale monopol nad određenim poslovima u saradnji sa javnim komunalnim preduzećem "Čistoća" iz Novog Sada.

Analizom javnih nabavki "Čistoće" u četvorogodišnjem periodu, VOICE je zaključio da ukupna vrednost poslova koje je West Truck obavio za to javno preduzeće prelazi 450 miliona dinara.

Daleko poznatiji javnosti je Andrijin brat, Vladimir Božović. Krajem prošle godine imenovan je za generalnog konzula Srbije u Njujorku, iako je proglašen personom non grata u Crnoj Gori.

Božović je na mesto ambasadora Srbije u Crnoj Gori postavljen 2019. godine. Već 28. novembra 2020. proglašen je personom non grata i tada je od njega traženo da napusti Crnu Goru.

Oni su kazali da je time, takođe, unizio i najviše zakonodavno i predstavničko telo - Skupštinu Crne Gore, koja je 29. novembra 2018. godine usvojila Rezoluciju o poništenju odluka podgoričke skupštine kojima je, kako su rekli, ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš.

Usledio je kontarudar Beograda, pa je ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević takođe proglašen personom non grata.

Iako je brzo napustio Crnu Goru, Božović je primao platu u iznosu od 4.400 evra mesečno. Konačno, ne treba zaboraviti da je on aktivni član SNS.

Odbornica u Skupštini grada Beograda Ana Gođevac pita kome može da bude prioritet nabavka 10 električnih vozila koja koštaju 93 miliona dinara u gradu gde nema dovoljno zelenila.

- Nikoga ne iznenađuje ni da je izabrani ponuđač firma "West Truck doo Beograd" pod kontrolom brata Vladimira Božovića, ekcesnog diplomate i advokata bliskog Aleksandru Vučiću. Nabavke od ove firme su već odavno poznate od troniteta, preko usisivača za gradsku čistoću pa do teže mehanizacije. SNS se grčevito drži fotelja i na osnovu izborne krađe, baš iz ovih razloga, da mogu da koriste gradski budžet kao svoj novčanik - ističe Gođevac za Nova.rs.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Prvi put je najteže

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati