Društvo i ekonomija

Direktno.rs

24. 01. 2024. 20:50 4

Nikezić: Vlast se za 4 meseca kroz EXPO obveznice zadužila 110 milijardi dinara

"Novac za kamate je danas identičan iznosu svih subvencija koje ova država daje i za poljoprivrednike i za kulturu i za privredu i za turizam. Dakle, sve subvencije koje dajemo su identične nivou samo kamata koje plaćamo, a gde je tu otplata? Plaćamo 250 miliona evra kamata više nego što su ukupna socijalna davanja države. Bilo bi mnogo više para za sve da je to zaduženje manje", izjavio je potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić gostujući u Dnevniku televizije Nova S.

- U kakvoj situaciji nam je državna kasa najbolje vidimo po tome što nam je bukvalno svaki projekat koji se realizuje i svaki projekat koji je najavljen da će da se realizuje do 2027. godine doći siključivo iz zaduženja. Mi smo se već poslednja četiri meseca kroz EXPO obveznice zadužili 110 milijardi dinara. U budžetu za narednu godinu je predviđeno za EXPO dodatnih 450 miliona evra, za završetak kliničkih centara i Tiršove 2, 210 miliona, za BIO 4 institut 245 miliona, za nacionalni stadion 550 miliona. Bukvalno svaki projekat dolazi iz zaduženja. Ova vlast prethodnih 11 godina nije ništa zaradila ni uštedela - istakao je Nikezić.

Nikezić je rekao da se mi obveznicima za EXPO zadužujemo po kamatnoj stopi od 7%, to je skoro duplo nego što se građani zadužuju za stambene kredite, za izgradnju deonica koje trenutno gradimo zadužujemo se po kamatnoj stopi koja ide do 9%.

- To su neodržive kamatne stope i one su dovele do toga da su nama rashodi za kamate u budžetu za godinu dana porasle sa 100 na 180 milijardi. I to je ono zbog čega mi nemamo dovoljno para i za bolnice i za škole i za povećanje plata nastavnika i zdravstvenih radnika jer jednostavno izdvajamo ogroman novac za kamate - ističe Nikezić.

- Ono što mi imamo priliku da vidimo prethodnih 11 godina je da se nama ekonomski rast isključivo zasniva na prekomernom zaduživanju. U prethodnih 11 godina je javni dug povećan za 21 milijardu evra. Mi smo u najavi predsednika o novom projektu koji se naziva "new dil" ili "kvantni skok", "skok u budućnost"… imali najavu zaduženja od 17,8 milijardi evra, a to je za dve i po milijarde evra više nego što je ukupno zaduženje svih njegovih prethodnika, od Karađorđevića i Obrenovića, preko Tita i Miloševića pa do Koštunice i Tadića. Dakle, svi oni zajedno su zadužili zemlju 15,3 milijarde evra, a on je za samo jedan projekat najavio da ćemo se zadužiti 17,8 milijardi evra tako da ne možemo da govorimo o bilo kom skoku u budućnost nego o skoku u provaliju - zaključio je Nikezić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati