Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

18. 01. 2024. 17:27 4

Razredne starešine će dobiti novu OBAVEZU

Razredni starešina ubuduće će imati obavezu da prati i socijalni život deteta, ali i kakav je njegov mentalni sklop, stiže najava iz Ministarstva prosvete. Od prosvetara stižu kritike.

Sve te elemente koje karakterišu jedno dete, razredni starešina će morati da evidentira i u pisanoj formi, novine su u obrazovnom sistemu koje je najavila resorna ministarka Slavica Đukić Dejanović.

- Razredni starešina ima obavezu, potrebu i do sada je to radio, ali sada su te administrativne mere dosta precizirane, da prati postignuća dece, ne samo u pogledu ostvarenog uspeha, nego i njegovo vladanje i ponašanje. Njegov mentalni sklop koji je karakterističan upravo za tu školsku sredinu. Kakav je njegov socijalni život, kako se druži sa decom, koliko ima empatije, koliko je spreman na nekakvu solidarnost. Sve te elemente, koje karakterišu jedno dete, razredni starešina zapravo evidentira i u pisanoj formi - precizirala je za TV Prva Đukić Dejanović.

Znaju ih u dušu

Kako je navela, iako nastavnici ne mogu da poznaju dušu baš svakog od 30 učenika, razredni starešina i te kako može.

Jedna od novina u obrazovnom sistemu biće i da će nastavnici, osim što prate napredak u znanju učenika, sada će morati da prate i šta se dešava sa njihovim učenicima u smislu psiholoških svojstava i da će imati obavezu da o tome izveštavaju roditelje.

- Razredne starešine, nastavnici, profesori, učitelji… obavljaju najznačajniji posao u vaspitno-obrazovnom sistemu. Nakon majske tragedije imamo obavezu da bezbednost dece bude jedan od prvih zahteva na kome moramo zajednički raditi svi - kaže Đukić Dejanović.

Šta je cilj?

Profesorka engleskog jezika Marina Raičević za Danas je navela da će početkom sledećeg meseca, prosvetari u Srbiji dobiti povećane januarske plate, dok će plate razrednih starešina biti posebno uvećane jer je dodatak za starešinstvo sa četiri uvećan na sedam odsto.

- Dobićemo još jednu - evidentičar podataka koji se tiču učenika ili, kraće rečeno, pisac dosijea. Ovih dana saznali smo od ministarke prosvete da postoje četiri tipa dece: prosečna deca; deca koja su povučena u sebe; deca koja su vrlo otvorena i deca koja su sklona pravljenju incidentnih situacija - ističe Raičević.

Ipak, kako navodi, ne zna kako će izgledati to pisanje dosijea.

- I ne znam precizno šta je cilj, ali mi se čini da će prosvetari ponovo biti meta zbog nametnutih obaveza i odgovornosti. Sredinom decembra zbog učestalih dojava o bombama u školama bilo je nagoveštaja da će nad nama biti sprovedena obuka od strane policijskih službenika koja bi trebalo da obuhvati mere kontrole pristupa, preventivni pregled prostora ustanove, kao i definisanje bezbednog mesta. Ako prođemo i kroz ovu obuku, s ponosom ćemo moći da istaknemo da smo nadljudi spremni na sve i za sve - istakla je Raičević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Nosilac liste

Zoran Živković [20.05.2024.]




Video dana

Hvatanje bidermajera

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati