Društvo i ekonomija

D. Ljutić

14. 01. 2024. 07:00 34

MUP ostao bez čistačica - metla mora da radi!

Gotovo svi objekti srpske policije ostali su bez čistačica. Sada su policajci, koji ostaju u stanicama, primorani da  prazne korpe i čiste toalete. Tačnije, kako navode izvori Direktno rs. pre dva meseca raskinut je ugovor sa firmom "Eko klining 2010" u vlasništvu Gordane Šaulić (surpuge pokojnog pevača) i njene ćerke Sanele Mirković koja je direktor. Razlog raskida je što radnice nisu plaćene. Sada je po policijskim upravama po jedna čistačica a u najvećoj meri, kao i u vatrogasnim, nijedna.

Stanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova još nije alarmantno, ali bi se mogli naći u problemu, ako se ovim tempom nastavi odliv radnika. Niska primanja, bez rešenog stambenog pitanja, izloženi napadima, bez zaštite. Slika je to organa javnog reda i mira zbog koje iz Ministarstva unutrašnjih poslova odlazi ko god može i ima gde.

Sada se suočavaju sa još jednim problemom, koji predskazuje sve odlike moguće afere ili blaže rečeno, bruke.

Biće veoma teško opravdati ovaj najnoviji haos u MUP. Teško da je postupajuća "operacija čišćenja AJAX 2" sasvim logična i kriminalistički opravdana, uz recimo već poznatu "VIHOR 2". Neka moguća detaljna analiza pokazala bi da je sistem zarada i zapošljavanja u državi u najširem smislu krajnje neuređen, neobjektivan i nepravičan.

Tu više nema nikakve ni pravne ni bilo kakve sigurnosti. Tačnije, pokazuje da mi ne možemo za sebe, za svoje potrebe da očistimo i uredimo nešto što nam je pred nosom. 

Nažalost po MUP, neko je već odavno postavio standard po kojem takav objekat mora da se čisti svakog dana (evropski standard!). Zato su posao preuzele privatne firme, koje će imati ugovornu obavezu da svakoga dana očiste zaduženu zgradu. A standard će biti ispunjen efikasnije, jer će privatnik sa recimo deset čistačica pokrivati pet objekata.

Savršeno? Pa ne baš: Povećani profit privatnika i efikasnost nisu omogućeni ni njihovom genijalnošću ni nekakvim preduzetničkim duhom, već snižavanjem dostignutog standarda i smanjenjem kvaliteta pružene usluge, a svakako i nepristojno niskim platama. Ako se do njih uopšte i dođe.Naime, kako je Direktno.rs već pisao, zgrada MUP-a kod novog Merkatora ima između 5.000 i 6.000 kvadrata i jednu ženu koja čisti preko 100 kancelarija dnevno! MUP je, nažalost, došao u neverovatnu situaciju da mu sve žene koje čiste zgradu daju otkaz zbog višemesečnog kašnjenja ionako mizernih plata i očajnih uslova za rad.

Gospođa, koja je u to vreme jedina ostala, i inače radi pod stalnim pritiskom i zarađuje ukupno 45.000 dinara, i to iz dva dela. Čak je i ta crkavica kasnila četiri meseca. Direktno.rs je tada bio u zgradi SIV 2 i našem izveštaču trebalo je sat i po da obiđe celu zgradu. Igrom slučaja, naišli smo na čistačicu koja je bila uplakana jer je primila prvi deo plate od 24.000 dinara.

Ovo pokazuje samo sićušni deo mehanizma cele zarobljene države koji traje godinama a pokušava da se prikrije. Moguće je da je nedostatak čistačica notiran u fascikli Bratislava Gašića pod naslovom "strogo poverljivo". U svakom slučaju, sada je kasno za batrganje.

Metla mora da radi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 34

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati