Društvo i ekonomija

D. Ljutić

08. 01. 2024. 13:32 15

EXPO 27 Ni papci a ni jabuke neće vratiti dug Kinezima

Poznavaoci političkih prilika u Srbiji navode da će, posle održavanja EXPO 27, većina a ako ne i svi objekti, preći u vlasništvo Kineza. Naime, po tvrdnjama naših izvora, Srbija će sa ovim projektom upasti u dužništvo, koje će moći da vrati jedino tako što će Kinezima dodeliti na korišćenje objekte, koji će inače njihovi radnici sagradili. U prilog tome ide i činjenica da se Srbija udaljava od EU, tako da se nameće pitanje, koje bi druge zemlje osim Kine došle da posle EXPO 27 koriste izgrađene objekte. Pojedini stručnjaci upozoravaju da će za nekoliko godina prosečno domaćinstvo u Srbiji dugovati više od 6.000 evra Kinezima.

Beograd će 2027. biti domaćin specijalizovane izložbe EXPO. Teme će biti igra, sport i muzika za sve. Cilj događaja tog tipa je da države učesnice kroz izložbene paviljone odgovore na zadatu temu. Međutim, i dalje ostaje nejasno je ko je i zašto odlučio da Srbija uputi kandidaturu za organizaciju izložbe, kao ni kako će Srbija finansirati ovaj događaj.

U toku pripremnih radova mediji, koje režim ne podržava, otkrili su da je za izvođača radova odabrana kineska firma. Kao njen podizvođač pojavljuje se preduzeće koje je u vlasništvu "Milenijum tima", kompanije bliske SNS.

Inače, nivo kineskih investicija u Srbiji premašio je nivo investiranja članica Evropske unije. Problem nije samo u tome što postoji realna opasnost od vazalskog odnosa Srbije prema Kini, već u snishodljivosti vlasti prema Kinezima na terenu.Poznavaoci političkih prilika u Srbiji navode da će, posle održavanja EXPO 27, većina a ako ne i svi objekti, preći u vlasništvo Kineza. Naime, po tvrdnjama naših izvora, Srbija će sa ovim projektom upasti u dužništvo, koje će moći da vrati jedino tako što će Kinezima dodeliti na korišćenje objekte, koji će inače njihovi radnici sagradili.

U prilog tome ide i činjenica da se Srbija udaljava od EU, tako da se nameće pitanje, koje bi druge zemlje osim Kine došle da posle EXPO 27 koriste izgrađene objekte.

Od kad je preuzeo vlast u Srbiji, Aleksandar Vučić gaji neskrivene simpatije prema autoritarnim režimima u Kini i Rusiji.Tradicionalno dobri odnosi sa Kinom, koje je Srbija nasledila od bivše Jugoslavije, dodatno su produbljeni početkom aprila 2018. godine, kad je Vučić predvodio državnu delegaciju koja je u Pekingu potpisala niz međudržavnih sporazuma sa Kinom.

Najavljena su višemilionska ulaganja u Bor, Zaječar, proizvodnja letećih automobila u Srbiji, izvoz svinjskih papaka iz Srbije, zajmovi za infrastrukturne projekte i poslednji hit, izvoz srpskih jabuka. Voća koje je inače u Srbiji među najskupljim.

Broj Kineza koji su došli u Srbiju da žive i rade nije mali i svakodnevno je sve veći. Prema nekim informacija, samo na teritoriji Bora i Majdanpeka Kinezi čine više od 20 odsto od ukupne populacije u ova dva grada. Na taj broj treba dodati i onaj u Smederevu, kao i dolazak Kineza u Zrenjanin u Ling Long  i ne treba da čude komentari da Srbija postaje kineska provincija.Čuvena svetska izložba EXPO, čiji istorijat datira još od polovine 19. veka se održava na svakih 5 godina i 2025. će se održati u gradu Osaki, u Japanu. Cena izgradnje čitavog projekta EXPO 2025 je 840 miliona dolara. Ceo projekat će, kako je rekao predsednik, Srbiju da košta 15 milijardi. Tačnije, blizu 600 miliona evra.

Beograd je dobio ovaj, sporedni, specijalizovni EXPO za koji je Beograd predložio temu: “Igra za humanost, sport i muzika za sve”. Zanimljivo je reći da je ovaj specijalizovani EXPO 2023 svojevremeno otkazan. Trebalo je da se održi u Argentini, međutim zbog korone, ali i prevelike cene za koju su organizatori shvatili da neće doneti korist lokalnoj zajednici odustali su.

Kada se na ovo doda još po 13 milijardi dinara, koliko je predviđeno za svaku od naredne tri godine za izgradnju Nacionalnog stadiona  u Srbiji, dakle ukupno 39 milijardi dinara, dobijamo u zbiru ukupan trošak od bar 106,8 milijardi dinara, odnosno gotovo milijardu evra (910 miliona evra) za ove investicije. Japanci su ništa.

Pojedini stručnjaci upozoravaju da će za nekoliko godina prosečno domaćinstvo u Srbiji dugovati više od 6.000 evra Kinezima. Kao poseban problem kod ovih kredita stručnjaci ističu da se oni realizuju na osnovu međudržavnih sporazuma, koji ne zahtevaju transparentne procedure kod izbora izvođača, trošenja sredstava i kontrole projekata, te je zbog toga veća bojazan od korupcije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati