Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

02. 01. 2024. 22:18 4

"Vlast jede budućnost naše dece"

Da li će nam u 2024. godini biti deblji novčanici ili će životni standard ostati po starom? Ekononski stručnjaci u prognozama kažu da se aktuelni ekonomski trendovi uglavnom nastavljaju, u prvom redu inflacija, koja će biti i dalje prilično visoka. Ima i blagog optimizma, ali ga preklapaju kritike na račun ekonomske politike koju vlast u Srbiji vodi.

Da postoji ekonomski horoskop, za Srbiju u 2024. pisalo bi - očekuje vas rast privrede oko tri odsto, a inflacija će se kretati između četiri i pet odsto. Na polju javnog duga, bez mnogo pozitivnih prognoza - nastavlja se njegov rast i zaduživanje države.

- Možemo da očekujemo, to i ja lično očekujem, da ova vlast nastavi da jede našu budućnost, odnosno pre svega budućnost naše dece. Kad to kažem, imam u vidu da će nastaviti sa ovom dužničkom ekonomijom, odnosno sa zaduživanjem, da će javni dug iduće godine porasti dve, tri milijarde evra, da će praktično dostići 40 milijardi, što je rekord i što nikada nije bilo, i što vlast, naravno, zaboravlja da kaže - smatra Mijat Lakićević, ekonomski novinar Novog magazina.

- Trenutno smo u situaciji da neki makroekonomski paramentri izgledaju malo povoljnije nego što su one realno i to ne treba da nas na neki način opusti. Moramo da budemo na opreznosti po pitanju javnih rashoda, posebno imajući u vidu da su kamatne stope sve više i više - kaže Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakuleta.

Da li u takvim uslovima građani mogu da očekuju bolji život?

Država se hvali da stižu povećanja penzija od 14,8 odsto, a plata u javnom sektoru, u proseku, 10 odsto.

Oni kojima povećanja sleduju osetiće blagi boljitak, ali ekonomski novinar Mijat Lakićević za N1 kaže da iza toga ne stoji zdrava ekonomija države.

- Trebalo bi da bude bolje, ali za neke će to biti zasluženo, 'ajde da kažemo za najveći broj ljudi će biti zasluženo, za one koji žive od svog rada i onoga što zarade. I neki štede, štedeći za budućnost, dok se vlast zadužuje i širi lažnu sliku o nekom dobrom stanju u Srbiji - smatra Lakićević.

A šta će biti sa inflacijom?

- Ipak, treba očekivati smirivanje inflacije u narednom periodu, ali mislim da ćemo još jedno izvesno vreme biti iznad inflacionog cilja. Po pitanju stopa rasta, ne treba očekivati naročito velike stope rasta, ako se neke prognoze ostvare koje su tu negde oko 2 do 3 odsto, to bi bio uspeh po mom mišljenju, imajući u vidu evropsko okruženje i probleme koje Evropa u ovom trenutku ima - Dejan Šoškić, objašnjava profesor Ekonomskog fakuleta.

Minimalni optimizam uz veliki oprez. Tako bi trebalo pristupiti 2024, jer izazovi i na spoljnom planu ostaju. Novi su već na vidiku, kao što je potencijalna recesija za pojedine zemlje Evrope, na primer Nemačku. Što lako može da se prelije na Srbiju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati