Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

31. 12. 2023. 20:31 1

Šta učiniti ako dođe do povreda od petardi?

Nalazimo se u prazničnom periodu i uprkos apelima policijskih organa da se ne koriste pirotehnička sredstva, zloupotrebe su česte, posebno među maloletnicima.

Lekari svake zime imaju slučajeve povreda prouzrokovanih petardama, najteže su kada su deca u pitanju. Rakete i druga pirotehnička sredstva često izazivaju požare, a opasni mogu biti i praznični ukrasi i gasni kotlovi.

O tome kako izbeći povrede, požare i sve druge probleme vezane za ovo doba godine govorili su dečiji hirurg Rok Kralj i vatrogasni zapovednik Slavko Tucaković.

- Pirotehnika nije za decu i u slučaju njihove upotrebe potreban je nadzor roditelja. Njime treba da rukuje neko ko zna kako da se njime pravilno rukuje. Najčešće povrede su opekotine, ali u većini slučajeva hospitalizacija nije neophodna. Međutim, ako se radi o maloj djeci i nepažljivom rukovanju, ppovrede dovode do amputacije prstiju i slično - rekao je dr Rok Kralj, dečji hirurg sa zagrebačke Klinike za dečje bolesti.

Šta učiniti ako dođe do povrede?

Ako dođe do nezgode, povređenima se mora pružiti prva pomoć pre odlaska u bolnicu. Kralj kaže da je to najčešće ruka ili lice.

- Ako se radi o ruci, na povređeno mesto treba staviti vlažnu gazu sa velikim brojem zavoja i potom pozvati hitnu pomoć. Međutim, ukoliko dođe do amputacije, amputirani deo treba staviti u gazu, a zatim u dve kese sa vodom i ledom na temperaturi od četiri stepena, u slučaju da postoji mogućnost replantacije oštećenog ekstremiteta. Takođe, važno je i vreme dolaska, a replantacija bi trebalo da se izvrši u roku od 12 sati - rekao je dr Kralj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Treniraj kod kuće

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati