Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTS ]

28. 12. 2023. 08:05 2

Deca se sve više povređuju korišćenjem petardi

U poslednjih deset godina 102 deteta su povređena pirotehničkim i eksplozivnim napravama. Dvadeset odsto moralo je da bude zadržano u bolnici, većina je operisana zbog težine povreda.

- Obično se povreda dogodi tako što petarda detetu eksplodira u ruci ili se dogodi da dete proba da baci petardu pa ona ne eksplodira, onda ono uzme tu petardu i onda dođe do eksplozije, pri čemu mogu da nastanu različite vrste povreda kao što su neke manje opekotine, manje rane, ali u nekim situacijama dolazi i do vrlo teških povreda šake gde deca ostaju bez delova prstiju - rekao je za RTS dr Đorđe Kravljanac, plastični hirurg u Institutu za majku i dete.

U 90 odsto nezgoda povređeni su dečaci. Uprkos redovnim policijskim i inspekcijskim kontrolama, svake godine, u decembru, ista priča o nelegalnoj prodaji petardi, vatrometa i ostalih eksplozivnih predmeta.

- Ono što mogu da kažem da iz godine u godinu je primetan povećan broj pirotehničkih sredstava ali to se vidi i ogleda u našim postupanjima prilikom sve većih zaplena kako na prostorima gde nije dozvoljena prodaja, na otvorenim prostorima, kao što su buvlje pijace, trgovi i ostala nedozvoljena mesta, a u poslednje dve godine se krenulo i sa intenzivnim kontrolama objekata u kojima se legalno prodaje pirotehnika, gde takođe nailazimo na određene nezakonitosti pa i tu pirotehniku oduzimamo - naveo je Vladimir Baković iz Sektora za vanredne situacije MUP-a.Nacrt novog zakona u proceduri

Kako navode iz MUP-a, do povreda dolazi zbog nepravilnog rukovanja pirotehničkim i eksplozivnim sredstvima i nepoštovanja uputstava koja su na deklaraciji proizvođača.

- MUP je izradio nacrt novog zakona o eksplozivnim materijama, on je u proceduri usvajanja i nadamo se da će ne samo državne institucije, nego i građani i svi pojedinci koji su zainteresovani da dođemo do sveobuhvatnog kvalitetnog rešenja, na opštu dobrobit i naše zajednice, a pogotovu najmlađih, učestvovati u tome, i da ćemo tokom sledeće godine imati zakon koji će biti savremen i na neki kvalitetniji način regulisati ovu oblast - dodao je Baković.

Za narušavanje javnog reda i mira i ugrožavanje sigurnosti građana paljenjem eksplozivnih naprava propisana je kazna od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova. Ukoliko su tri osobe ili njih više učestvovale u tome, preti im i kazna zatvora od 30 do 60 dana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Treniraj kod kuće

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati