Društvo i ekonomija

[ Izvor: Radio Slobodna Evropa ]

09. 12. 2023. 10:13 16

EU od zemalja Zapadnog Balkana traži sankcije Rusiji

"Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji dokle god može da izdrži", nedavno je poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Međutim, da li se taj trenutak približava?

Evropska unija (EU) će na zajedničkom samitu naredne sedmice od država Zapadnog Balkana jasno zatražiti da se sve u potpunosti usaglase sa politikom sankcija protiv Rusije.

Srbija je jedina država u region koja nije uvela nikakve sankcije protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu, a uz Belorusiju, jedna od dve države koje to nisu učinile.

U nacrtu deklaracije koja će biti usvojena na kraju samita navodi se da je usklađivanje sa politikama EU jasan znak strateške orijentacije partnera, sada više nego ikada, u svetlu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine i drugih bezbednosnih izazova.

Šefovi država i vlada članica EU će se 13. decembra sastati sa kolegama iz šest zemalja regiona na redovnom godišnjem samitu EU-Zapadni Balkan.

- Zajednička vizija budućnosti uključuje zajedničke vrednosti i zajedničku odgovornost. Dok produbljujemo našu saradnju sa partnerima, pozivamo ih da ostvare brz i održiv napredak ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mere EU i da deluju u skladu sa tim - stoji u nacrtu deklaracije u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

U tekstu će se pohvaliti partneri sa Zapadnog Balkana koji već pokazuju svoju stratešku posvećenost potpunim usklađivanjem sa spoljnom i bebzednosnom politikom EU i podstaći "oni koji to još nisu učinili" da slede njihov primer.

- Takođe podstičemo unapređenje sprovođenja restriktivnih mera i sprečavanje njihovog zaobilaženja - poručiće lideri EU u završnoj deklaraciji.

Sa ovim dokumentom treba da se saglase i učesnici samita iz regiona.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je u petak u Skoplju da "Srbija neće otvoriti nijedno novo poglavlje u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), ukoliko ne uvede sankcije Rusiji".

Komentarišući ovu izjavu Vučić je ocenio da je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, na Ministarskom savetu OEBS u Skoplju, "sve istinito rekao" kada je u pitanju Srbija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati