Društvo i ekonomija

M. Z.

02. 12. 2023. 07:00 69

"Jeste kažnjivo": Sudija Majić demantovao Vučića

Kao bomba je odjeknulo istraživanje CINS-a po kom principu radi kol centar Srpske napredne stranke u Dunavskoj ulici, i to nakon što se novinarka ovog medija "infiltrirala" među naprednjake. Otkriveno je kakva je šema kol centra, ali i kako se kupuju glasovi, te da je ulaznica na radno mesto na dan izbora dokaz da ste glasali za SNS.

Aleksandar Vučić je, naravno, prokomentarisao pisanje CINS-a, a glavna njegova poruka je da to - nije kažnjivo.

- To, naravno, nije kažnjivo. Reč je o ljudima koji bi da spreče svaku vrstu kampanje zato što nemaju svoje političke stranke koje bi mogle da urade bilo šta. Nešto plaćate, nešto negde imate volontere koji rade zato što su članovi stranke, a negde plaćate ljude kao profesionalce koji su tu da pomognu. Ne razumem, gde to nije dozvoljeno - rekao je Vučić.

Slučajno ili ne, tek predsednik je preskočio kupovinu glasova i "ulaznicu" za rad na dan izbora - obavezno glasanje za SNS.

A na Vučićeve tvrdnje da to nije kažnjivo - reagovao je sudija Apelacionog suda Miodrag Majić i jedan od pokretača inicijative ProGlas.

- Nažalost, jeste kažnjivo. Član 156. st. 1 Krivičnog zakonika Republike Srbije - napisao je Majić na Iksu, a onda i dokumentovao taj član Krivičnog zakonika.

U tom Članu 156, koji se tiče Davanja i primanja mita u vezi sa glasanjem piše:

1) Ko drugome nudi, daje, obeća nagradu, poklon ili bilo kakvu drugu korist da na izborima ili referendumu glasa ili ne glasa ili da glasa u korist ili protiv određenog lica, odnosno predloga, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i ko zahteva ili primi poklon ili kakvu drugu korist da na izborima ili referendumu glasa ili ne glasa ili da glasa u korist ili protiv određenog lica ili predloga.

3) Ako delo iz stava 1. ovog člana učini član biračkog odbroa ili drugo lice u vršenju dužnosti u vezi sa glasanjem, kazniće se zatvorom od tri meseca do pet godina.

4) Poklon ili druga korist oduzeće se.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 69

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati