Društvo i ekonomija

Direktno.rs

30. 11. 2023. 17:15 13

Stefanović u Bundestagu: Nemačka i EU greše jer podržavaju vlast povezanu sa kriminalom

Srbija je danas oteta država ne samo zbog Vučićevog režima koji gazi institucije i koji je ogrezao u nasilju, korupciji i neizvesnosti, već i zbog toga što mnogi u Berlinu i EU već više od decenije podržavaju vlast čiji predstavnici su povezani sa kriminalom, vlast koja ubija nezavisno sudstvo, gazi slobodne medije i krši ljudska prava i slobode - izjavio je Borko Stefanović zamenik predsednika Stranke slobode i pravde i kandidat za poslanika na listi Srbija protiv nasilja.

On je na konferenciji u Berlinu i sastancima u Bundestagu dodao i da je ovaj proces počeo kada je bivša nemačka kancelarka Merkel stabilokratiju na Zapadnom Balkanu proglasila važnijom od demokratije čime je pomogla uspostavljanju i jačanju hibridnih režima koji danas ugrožavaju mir u regionu.

- Opasna je iluzija da će autokratska vlast rešiti bilo koji problem u regionu i da će svoje građane oslobiditi gaženja svih njihovih prava i omogućiti normalan život - rekao je Borko Stefanović.

- U Srbiji danas ne postoji demokratije o čemu svedoče izveštaji međunarodnih institucija ali i izborni proces u kome režim krši sve preporuke OEBS-a i ODHIR-a, ucenjuje i maltretira ljude, a predsednik u do sada neviđenoj funkcionerskoj kampanji ne preza da koristi i evropske zvaničnike, tvrdi Stefanović i dodaje da je Srbija nakon svega nikada dalje od Evrope što dokazuje stepen usklađenosti sa EU koji je na istorijskom minimumu. Na sve ovo zvanični Berlin i EU uporno žmure sto je zajedno sa režimskom antizapadnom kampanjom koja traje već više od jedne decenije dovodi do toga da je podrška građana evropskom putu Srbije sve manja. Nemačka Vlada odgovor na pitanje zašto ćuti i šta su posledice tog ćutanja na Zapadnom Balkanu duguje pre svega svojim građanima - kazao je Stefanović.

Stefanović je uveren da će na izborima 17. decembra građani glasati za proevropksoj koaliciju Srbija protiv nasilja i naglašava da je krajnje vreme za redefinisanje nemačke politike prema zapadnom Balkanu koja bi morala da se zasniva na evropskim vrednostima bez kojih nema sigurnosti i dobrog života.

- Takav pristup podrazumeva i napuštanje prakse rešavanje problema Kosova i Metohije na privatnim razgovorima sa Aleksandrom Vučićem i njihov povratak u institucionalne okvire pre svega u Skupštinu Srbije, jer je to jedina garancija održivih rešenja i trajnog mira. Važno je da svi zajedno razumemo da trajna rešenja ne mogu postići Kurti i Vučić koji se nisu odrekli nasilja kao metoda delovanja niti se ona mogu sprovesti u nedemokratskim društvima - zaključio je Stefanović i dodao da Nemačka i Evropa najzad treba realno da sagledaju promašaje nastale iz zamene demokratije i normalnog života lažnom stabilnošću, kao i zauzimanje strana u sprovođenju nemogućih nacionalnih projekata i jednostranosti poput Kurtijeve politike.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati