Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

28. 11. 2023. 19:43 0

Hepi ne poštuje zakonske obaveze, REM da mu oduzme dozvolu

Hepi nije ispunio većinu obećanja iz elaborata na osnovu kog mu je REM obnovio nacionalnu dozvolu. Program ove televizije obiluje propagandnim sadržajem, dezinformacijama, govorom mržnje - iako je ona obećala drugačije. Zbog nepoštovanja elaborata i zakona, REM već trebalo da oduzme dozvolu Hepiju - piše u analizi Slavko Ćuruvija fondacije, a prenosi Cenzolovka.

Godinu dana nakon što joj je Regulatorno telo za elektronske medije obnovilo dozvolu za emitovanje sa nacionalnom pokrivenošću, televizija Hepi i dalje ne poštuje programski elaborat, zakonske obaveze i profesionalne standarde, kao što je činila i godinama ranije - pokazuje analiza Slavko Ćuruvija fondacije, a prenosi Cenzolovka.

TV Hepi u elaboratu ističe da "želi da bude javni servis Srbije" i obećava da će se novinari ove televizije "pridržavati profesionalnih i moralnih načela" pravednosti, tačnosti, objektivnosti i nepristrasnosti.

Analiza SĆF pokazuje da ova obećanja nisu ispunjena.

Informativa puna dezinformacija, manipulacija i govora mržnje

Iako je u elaboratu televizija obećala 30 odsto informativnog programa, emitovala je skoro duplo više, pokazuje Kontrolni izveštaj o nadzoru emitera, koji je REM dostavio Skupštini Srbije nakon masovnih ubistava u maju.

U elaboratu za dobijanje nacionalne dozvole obećane su brojne različite informativne emisije, a upravo je "slojevitost najavljene produkcije informativnog žanra" REM istakao kao glavni razlog zbog koga je Hepiju obnovio nacionalnu dozvolu, navodi se u analizi SĆF. REM nije objasnio šta znači "slojevitost programa", navodi Fondacija, ali se može zaključiti da se svakodnevno ponavlja nekoliko istih formata - Aktuelnosti, Posle ručka, Telemaster (vesti) i jutarnji program.

Analiza pokazuje da su, suprotno navodima iz elaborata, u okviru informativnog programa plasirane dezinformacije - poput snimka video-igre predstavljenog kao prikaz stvarne ratne borbe Rusije i Ukrajine, kao i uznemirujuć sadržaj poput navodnog audio-snimka pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu u maju.

Program Hepija je često manipulativan - prema monitoringu Crte najčešće manipulacije su: demonizacija EU, Zapada i neistomišljenika, kult ličnosti i veličanje Rusije.

U centralnim vestima, prema podacima organizacije CRTA, 94 odsto vremena posvećeno je političarima na vlasti o kojima izveštava pozitivno ili neutralno, a 6 odsto opoziciji o kojoj Hepi izveštava negativno.

U programu ove televizije šire se i govor mržnje i netrpeljivost prema ženama, LGBTQ+ zajednici, drugim nacionalnostima, veroispovestima, neistomišljenicima...

Sve to suprotno je obećanjima iz elaborata da će Hepi "poštovati proklamovana evropska načela", biti mesto susreta i dijaloga, kao i da neće prikazivati bilo kakve vidove kulturne, seksualne, religijske, rasne ili društvene diskriminacije - piše u analizi.

Minimalni ili nepostojeći procenti kvalitetnog programa

Najmanje 20 odsto ukupnog programa televizija treba da čini kvalitetan program - dečji, naučno-obrazovni, dokumentarni i kulturno-umetnički - prema Pravilniku o minimalnim uslovima za pružanje medijskih usluga.

Već u elaboratu Hepi nije ispoštovao ovu zakonsku obavezu, obećavši ukupno 18 odsto kvalitetnog programa, što REM prilikom obnove dozvole nije primetio ili nije želeo da primeti, piše u analizi.

Od oktobra '22 do marta '23, udeo dečjeg, naučno-obrazovnog, dokumentarnog i kulturno-umetničkog programa bio je minimalan ili nepostojeći, pokazuje Kontrolni izveštaj o nadzoru emitera, koji je REM dostavio Skupštini Srbije nakon masovnih ubistava u maju.

Šta je kvalitetan program za Hepi i REM?

Kao dečji program REM je u izveštaju označio predstavljanje dečje knjige u jutarnjem programu, u trajanju od 15 minuta, otkrio je CINS. Bilo je to sve od programa namenjenog deci i maloletnicima tokom šest meseci kada je rađena analiza.

U emisiji "Iza brave" koju Hepi u elaboratu, a REM u izveštaju, kategorizuju kao dokumentarni program, Slavko Ćuruvija fondacija uočila je promociju kriminalnog ponašanja i pokušaj njegovog opravdavanja.

Tokom marta emitovane su dve epizode ove emisije o Andriji Đoganiju (Baki B3) i Kristijanu Goluboviću.

Iako u elaboratu navodi da će "o nasilju, kriminalu, i pojavama koje zloupotrebljavaju lakovernost gledalaca, govoriti tako da se na takve pojave ukazuje kako bi se one razotkrile i sprečile", to nije bio pristup Hepija u ovim emisijama, ističe se u analizi i objašnjava:

- Ovakvim emisijama TV Hepi pokušava da stvori emotivnu vezu između publike i osoba sa kriminalnim dosijeima, predstavljajući ih kao obične građane, koji se kaju zbog počinjenih krivičnih dela i koji imaju ispravan sistem vrednosti. Takođe, opravdavanje kriminalnog ponašanja nesrećnim detinjstvom služi izazivanju sažaljenja kod publike, dok osobe sa kriminalnim dosijeima abolira od odgovornosti.

Hepi nije ispunio ni obećanje o naučno-obrazovnoj emisiji, koja je trebalo da se emituje po pola sata svakog radnog dana. Umesto toga, kao ovaj žanr REM je izdvojio ukupno manje od četiri sata različitih priloga u jutarnjem programu i emisiji "Posle ručka".

U izveštaju REM-a piše da su to gostovanja "kompetentnih stručnjaka raznim povodima".

Tokom šest meseci, iako je obećao u elaboratu, Hepi nije emitovao nijednu specijalizovanu kulturno-umetničku emisiju. U izveštaju REM piše da su vesti, izveštaji, reportaže i gostovanja ličnosti iz oblasti kulture i umetnosti "dnevno aktuelnim povodima" prisutni skoro svakodnevno.

REM nije precizirao o kakvim se stručnjacima i "raznim" i "dnevno aktuelnim" povodima radi, ističe se u analizi SĆF.

Zabava važnija od dana žalosti

Zabavni program je drugi dominantni žanr na Hepiju, mada nekoliko formata ovog žanra koji su obećani u elaboratu nije uvedeno.

Kviz "Naslovna strana" je Hepiju, očigledno, toliko važan da je emitovan i tokom dana žalosti – kako 5, 6. i 7. maja nakon masovnih ubistava tako i 27. septembra zbog dešavanja na Kosovu.

U ovom kvizu su - osim što sam po sebi spada u zabavni program - u okviru muzičke igre emitovane narodna i zabavna muzika, čime je Hepi prekršio Zakon o obeležavanju dana žalosti. REM nije reagovao, iako je nadležan za to – piše u analizi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati