Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

28. 11. 2023. 19:16 9

Firma Aseko dobija i po devet poslova mesečno od države

Firma "Asseco see", čiji je direktor ranije bio premijerkin brat Igor Brnabić, samo od početka godine dobila je čak 29 poslova od države, a u julu mesecu je sklopila čak devet ugovora sa raznim ministarstvima i državnim firmama. Poslove je najčešće dobijala kao jedini ponuđač na tenderu ili putem pregovaračkog postupka, a njihova ukupna vrednost prelazi 12,5 miliona evra.

Firma "Asseco see" dospela je u žižu javnosti kada je 2020. godine objavljeno da je njen direktor u Beogradu Igor Brnabić, rođeni brat premijerke Ane Brnabić, te da je za vreme njegovog mandata kompanija dobila milionske poslove od države.

Neki od unosnijih poslova sklopljeni su sa EPS-om, a za dve godine, Aseko je od ovog, tada još uvek javnog preduzeća, dobila više od 20 miliona evra za različite usluge.

Pritisak javnosti i evidentan sukob interesa doveli su do toga je Igor Brnabić podneo ostavku na mesto direktora Aseka u Beogradu.

Aseko nastavlja da niže unosne poslove

Međutim, bez obzira na to što Brnabić više nije direktor firme, Aseko nastavlja da dobija vredne poslove od države. Iako Zakon o javnim nabavkama nalaže naručiocu posla da obezbedi što veću konkurenciju, u 26 od ukupno 29 tendera ta kompanija bila je jedini ponuđač. Dakle, u svega tri slučaja bilo je i drugih ponuda.

Samo od početka ove godine, Aseko je sklopio poslove, najčešće sam, a pojedine u konzorcijumu s drugim firmama, vredne oko 12.775.500 evra.

Najunosniji od tih poslova je poslednji, koji je sklopljen 23. novembra sa Ministarstvom prosvete, i to za nabavku digitalnog sistema za opremanje pametnih učionica, u vrednosti koja prelazi 658 miliona dinara, odnosno 5,6 miliona evra. Na tom tenderu "Aseko" je učestvovao u grupi sa još dva ponuđača.

Ipak, zvanični podaci govore da je ova kompanija najbolje prošla u julu. Tada je sklopila čak devet poslova, sa različitim državnim institucijama i firmama, poput Poreske uprave, Srbije Kargo, Nacionalne službe za zapošljavanje, Ratela, Elektromreža Srbije, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva za telekomunikacije. Samo tokom jula, vrednost poslova koje je dobio Aseko bila je oko 1,32 miliona evra.

U većini ovih poduhvata, Aseko je bio jedini ponuđač

"Unosan" je bio i jun, kada je Aseko sklopio šest ugovora, sa Poreskom upravom, Agencijom za osiguranje i finansiranje izvoza, Direktoratom za radijacionu i nuklearnu sigurnost i Ministarstvima za državnu upravu i lokalnu samoupravo, telekomunikaciju i prosvetu - i to za ukupno 2,91 milion evra.

Sudeći po podacima sa Portala javnih nabavki, "Aseko" je početkom novembra ugovorio posao nabavke licenci za mehaničku podršku za dokument menadžment sistem sa Ministarstvom finansija, koji je vredan nešto više od 150.000 evra.

Ova firma takođe je dobila posao i od "Pošte Srbije". Tako je u januaru sklopljen ugovor održavanju softvera za međunarodni transfer novca, vredan oko 120.000 evra i ponovo je bila jedini ponuđač.

Samo nedelju dana kasnije, ista firma bila je jedini ponuđač na tenderu koji je raspisao Republički fond za zdravstveno osiguranje. Vrednost posla održavanja informacionih sistema bila je oko 285.500 evra.

Više od 40 miliona evra za tri godine

Dok je direktor ove kompanije u Beogradu bio Igor Brnabić, sklopljeni su višemilionski ugovori, a na spisku su se našli i Vladina Kancelarija za IT i Ministarstvo pravde.

Kako je ranije objavljeno, samo 2016. do 2019, Aseko je od poslova sa državnim institucijama preduzećima je prihodovala više od 41 milion evra. Da stvar bude interesantnija, u 2019. godini ova firma je od poslova sa Elektropviredom Srbije i Ministarstvom finansija prihodovala oko 11,5 miliona evra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati