Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

26. 11. 2023. 21:13 12

Telekom tajno pregovara o prodaji imovine

Telekom Srbija mesecima priprema prodaju strateške imovine, a pregovori o tome vode se tajno već godinu dana, saznaje BIRN. U pitanju je prodaja antenskih stubova i prateće infrastrukture, kao što su trafostanice, solarni paneli i deo zemljišta. Sa druge strane generalni direktor Telekoma kaže da prodaja nije od starteškog značaja, niti da je bila tajna, već da Telekom prati evropski trend.

Kupac je britanska firma Actis, a cena je za sada tajna. A kada antenski stubovi dobiju novog vlasnika, Telekom će morati da ih iznajmljuje i da za to plaća naknadu. A o tome je državna kompanija pregovarala iza očiju javnosti, piše N1.

- Telekom ne može da se ponaša kao bilo koja komercijalna kompanija, koja svoje dogovore od ovolike važnosti i strateškog značaja čuva u privatnosti. Telekom se odlučio ne samo da proda antenske stubove, sa tim stubovima ide i njihova pozicija, a kao opertor Telekom ima apsolutno najbolje pozicije, odnosno imao ih je i imaće ih do onog trenutka kada proda ove stubove. Ono što su nama objasnili jeste da su ovi stubovi neka vrsta nacionalnog blaga - navodi Gordana Andrić, novinarka BIRN-a.

Da je Telekom rešio da naše "blago" prepusti drugima, prvo su nam otkrili istraživački novinari, a već jutro posle prvi čovek te kompanije reaguje - ništa nisu krili, prodaja nije od starteškog značaja i još kaže da se isplati, jer da nije tako:

- Ne bi sve Telekom kompanije u Evropi radile na taj način. Kada budete videli finansijske delove transakcije, videćete koliko je Telekom finansijski dobro prošao u ovom trenutku, a ono što je najbitnije u razvoju 5G-a, ta kompanija je preuzela investiranje u izgradnju novih stubova - kazao je direktor Telekoma Vladimir Lučić.

Dobitna kombinacija britanskog Actisa, Svetske banke i EBRD-a, za Lučića je garant da je posao transparentan. A kako je Telekom Srbija u većinskom vlasništvu države, građani su vlasnici imovine Telekoma i imaju pravo da znaju kako se upravlja javnom svojinom.

- Vidimo da oni kubure s novcem, i ja mislim da je to pokušaj da se nekako prezimi. Verovatno nije bilo drugog načina i nije bilo drugog zajma koji je država mogla da im obezbedi, pa su im rekli da vide šta imaju od imovine što može da se proda ako žele da preguraju zimu - smatra direktor vesti Nova S Slobodan Georgiev.

A o netransparentnom poslovanju Telekoma i akvizicijama te kompanije, još 2020. godine pisala je nekadašnja članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić koja je ukazivala na to da su nosioci javne svojine Republika Srbija, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave. Davanjem javne svojine na korišćenje i upotrebu, nosioci javne svojine ne gube pravo vlasništva, ono ostaje državno, odnosno vlasništvo svih građana koji imaju pravo da budu obavešteni da li se javnom svojinom upravlja po pravilima dobrog domaćina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati