Društvo i ekonomija

D. Ljutić

21. 11. 2023. 21:06 11

DA JE SVE STALO ILI Zašto (ne) uspevaju štrajkovi u Srbiji?

Jedan od razloga zbog kojeg je teško očekivati veće efekte štrajkova u Srbiji jeste i to što, kako veliki šef navodi, da mu je uzor Margaret Tačer, koja je svojevremeno uspela da anulira društvenu ulogu britanskih sindikata upornošću, ali i uz pomoć pretnji, zastrašivanja i gole sile. Ovdašnji režim se već izjasnio. Štrajkači mogu biti samo neprijatelji države, a sa radnicima - neprijateljima, nema pregovora. Ali, sada uoči izbora, pred štrajkače izlazi sami vrh kao sila koja rešava stvar. Ako se tako može nazvati Ana Brnabić.

Radnici u Pošti, poljoprivrednici i zaposleni u zdravstvu su trenutno najnezadovoljniji uslovima za život i rad, ali i nepoštovanjem ranijih postignutih dogovora. Osim poljoprivrednika, u štrajku su još i radnici Pošte, advokati, zdravstveni radnici, radnici u kulturi, malinari...

Sve mora da stane! To je lozinka opšte građanske neposlušnosti. Međutim, vlastima je nepodnošljivo svako rušenje zablude o idiličnom svetu koji su stvorili samo za sebe. Zato je ljude koji su hodali u tišini, na protestu "Srbija protiv nasilja", Aleksandar Vučić nazvao hijenama i lešinarima.

Ako se postojeća vlast SNS-a rukovodi tim uzorom, onda se može očekivati da će štrajkove pre izdržati postojeća vlast nego sami štrajkači. Utoliko pre što nemaju nikakve štrajkačke fondove, sa određenom količinom novca, koja bi omogućila štrajkačima da prežive doba štrajkovanja. Ipak, režim, sasvim racionalno, pokušava da spasi što se spasiti može - naprosto, u situaciji u kojoj se očito kruni njegova moć, on nastoji da je dodatno ojača, uglavnom tradicionalnim lažnim obećanjima.

Poljoprivrednici i premijerka Ana Brnabić postigli su delimičan dogovor posle današnjih razgovora u Vladi Srbije. Blokade puteva će biti obustavljeni, ali paori kažu da ostaju pored puteva. Kada je u pitanju zahtev da subvencija za 2024. godinu bude 35.000 dinara, predstavnik poljoprivrednika Goran Filipović je rekao da su se složili da će dobiti 18.000 direktnih davanja, a da će preostalih 17.000 biti pravdano kroz određene račune, za seme, đubrivo…- Imamo čvrst stav i mi i oni da će na kraju sve biti 35 hiljada. Imaju volje i ministarka i još više premijerka i verujem da će do zajedničkog cilja doći - rekao je Filipović.

Što se tiče poštara, navodi se da su neki ipak "popustili pod pritiskom". Tako su svi zaposleni u poštama u Subotici nastavili sa radom. U Moravičkom okrugu sa štrajkom su jedino nastavili radnici u Gornjem Milanovcu. Međutim, deo zaposlenih u Pošti Srbije i dalje nastavljaju štrajk, insistirajući na povećanju zarada za 30 odsto.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati