Društvo i ekonomija

[ Izvor: Blic ]

06. 11. 2023. 16:59 41

Grujičić: Niste uradili 20 operacija mesečno, sledi manja plata

Ministarka zdravlja dr Danica Grujičić je na pitanje gledalaca tokom gostovanja u emisiji "Jutro na "Blic", da li će doći do nekih promena u zdravstvu u manjim gradovima i opštinama, iznela je predlog da bi i veća plata mogla da bude dobra motivacija, a zatim se nadovezala i na nepopularne platne razrede.

- Platni razredi možda nisu loši, ali znate kako, platni razredi plaćaju obrazovanje. Ne plaćaju rad koji ste uradili. Mi moramo malo kopirati privatnike. Vi dobijete standardnu platu, ali! Da vidimo šta ste uradili za taj mesec?! Vidi, uradili ste dve operacije za ceo mesec. A recimo, normalno je 20. Niste zaradili, dobićete desetinu plate. To je nepopularno, ja znam - kaže ministarka Grujičić na Blic TV.

A zatim se ispravila i predložila koje bi se sve norme gledale:

- Dobro, ne, možda 10% plate, ali taj mesec niste zaradili, znači 30% manja plata! Koliki ste broj pregleda uradili mesečno? Koliki ste broj pregleda uradili u toku jednog dana? Koliko ste opštinskih lista završili? Koliko ste pacijenata pregledali? Koliko ste intervencija imali - navodi ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Ona se osvrnula i na primarnu zdravstvenu zaštitu, ističući da na njenoj organizaciji posebno treba raditi. Istakla je i da se nada da će Zakon o zabrani pušenja u zatvorenom stupiti na snagu sledeće godine.

Ministarka zdravlja dr Danica Grujičić istakla je i da se njeno ministarstvo u ovom mandatu najviše bavilo organizacijom zdravstva.

- Promenjeni su neki pravilnici, pre svega pravilnik o dostupnosti svih lekova, svim pacijentima. Na primer, jedan lek, za koji je potvrđeno da deluje kod nekog pacijenta, ali koji nije registrovan za tu bolest, nije mogao da se prepiše, jer nije zakonski bio registrovan za tu bolest, pa je pacijent morao da ide kod privatnika - kaže ministarka Grujičić i dodaje:

- Druga stvar je potpuna zaštita podataka. Svaki građanin Srbije imaće svoj zdravstveni broj. Ide se i na te genetske baze podataka. Ime i prezime pacijenta će znati samo njegov izabrani lekar, i konkretno lekar koji ga leči u nekoj sekundarnoj ili tercijalnoj zdravstvenoj ustanovi, i bukvalno niko više - istakla je ona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 41

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati