Društvo i ekonomija

[ Izvor: Blic Biznis ]

01. 11. 2023. 07:01 8

Tri papira koja su vam potrebna za uvoz auta u Srbiju

Zakoni Evropske komisije kada je reč o vozilima koji poseduju motor sa unutrašnjim sagorevanjima su vrlo jasni. Planovi EK podrazumevaju potpuno ukidanje proizvodnje ovih vozila od 2035. godine. Trenutna zastupljenost električnih automobila u Srbiji nije velika, ali se znatno povećala u odnosu na prethodne godine. I dalje su najprodavanija vozila ona koja poseduju motor sa unutrašnjim sagorevanjem, pre svega polovnjaci...

S obzirom da je uvoz automobila kod nas dosta aktuelan Boris Ćorović, generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, je izdvojio 3 najvažnije stvari koje potrebno znati pre nego što se odlučimo da uđemo u proces uvoza automobila:

- Pronaći dobro održavan automobil po mogućnosti sa što manje pređenih kilometara, zatim naći firmu koja to radi profesionalno, odnosno da vam kvalitetno uradi uvoz, špediciju, dokumente papire.... Treća stvar koju bih izdvojio koja je ujedno i završni korak jeste odlazak u MUP odnosno registracija automobila i dobijanje papira. Ali pre svega ovoga, prva stavka je uvek najbitnija - rekao je Ćorović.

Interesovanje za električne automobile u Srbiji nije veliko, ali znatno se povećalo u odnosu na period od pre tri ili četiri godine.

- Od 2019. se značajno povećalo interesovanje za električna vozila, oni danas čine samo 1 odsto ukupnog voznog parka, mogu slobodno da kažem da se povećalo više stotina puta nego što je to slučaj bio ranije, rekao je Ćorović.

- Pre 3 godine smo pričali o ciframa od 20, 30 ili 40 automobila, a danas ih imamo 1.700, apsolutno raste interesovanje, a u tome su mnogo pomogle i subvencije koje država daje, dodao je Ćorović.

S obzirom na odluke Evropske komisije čini se da će električni automobili morati da zažive svidelo se to nekome ili ne, u prilog tome najbolje govori zakon o ukidanju proizvodnje automobila sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035. godine.

- Moraće da zaživi s obzirom da je Evropska komisija donela odluku da od 2035. nema više proizvodnje automobila koja imaju motor sa unutrašnjim sagorevanjem, dakle traže se automobili koji imaju 0 posto emisiju CO2 i svi naši uvoznici će za već desetak godina imati u ponudi samo nove električne automobile, kaže Ćorović.

Ono što je sigurno je da ćemo i mi morati da se prilagodimo tome, hteli mi to ili ne. Moramo da radimo dalje na infrastrukturi punjača, motivisanja stanovništva, navikavanju na taj novi momenat u autoindustriji. Moraćemo da hvatamo korak sa Evropom.

- Važno je da se naviknemo na ovaj novi trend u autoindustriji između ostalog i da nas ne bi zaobilazili strani državljani, turisti, poslovne delegacije, zbog toga je najvažnije da budemo u korak sa vremenom, dodao je Ćorović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati