Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

21. 10. 2023. 16:46 14

Lajčak: Nema evropske budućnosti bez implementacije dogovora

"Nema evropske budućnosti za Srbiju i Kosovo bez implementacije dogovora o putu ka normalizaciji i svih prethodnih sporazuma", poručio je izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak posle sastanka "velike petorke" sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Lajčak je izjavio da su predstavnici EU i SAD imali dugačke sastanke sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da su oba sastanka bila veoma važna.

- Izrazili smo zabrinutost zbog negativnih kretanja u procesu normalizacije koji je direktno povezan sa putem Srbije i Kosova ka EU - naveo je Lajčak, ističući da je cilj posete "velike petorke" bio da se vidi kako napraviti konkretan napredak u implementaciji dogovora iz Ohrida o putu ka normalizaciji odnosa, kao i deeskalaciji situacije na Kosovu.

- Snažno osuđujemo teroristički napad na kosovsku policiju 24. septembra. Svi počinioci treba da budu privedeni pravdi, i očekujemo punu saradnju Srbije - poručio je Lajčak.

Podsetio je i da su Srbija i Kosovo u februaru i martu ušli u novu fazu dijaloga, i da se od obe strane očekuje da počnu da ispunjavaju obaveze iz novih, ali i ranije postignutih sporazuma.

Lajčak je rekao i da će dijalog Beograda i Prištine biti tema sastanka šefova diplomatija EU u ponedeljak, kao i da će se o njemu razgovarati kasnije na Savetu EU.

- Ova poseta će uticati na te diskusije - podvukao je Lajčak ističući da nema evropske budućnosti ni za Srbiju, niza Kosovo bez normalizacije odnosa i implementacije dogovora o putu ka normalizaciji i prethodnih sporazuma.

Lajčak je rekao i da će se razgovori evropskih i američkih predstavnika sa Vučićem i Kurtijem nastaviti i narednih dana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati