Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

13. 10. 2023. 21:14 11

Policajci uništavaju dokaze, tužilaštvo neobavešteno

Policajci koji uništavaju dokaze, neobavešteno tužilaštvo, tužilac koji saopštenjima odgovara političarima - politički... Sve je to realnost u Srbiji. Realnost koja bi se mogla nazvati "pojeo vuk magarca", jer na kraju nikom ništa. A u slučaju žandarma Nenada Vučkovića, koji je uništio telefone kriminalca Saleta Mutavog, neko bi morao da zna nešto i za to da odgovara, kažu sagovornici N1.

Priznaje Tužilaštvo za organizovani kriminal - tek posle pola godine je saznalo da je policija mobilne telefone ubijenog kriminalca Aleksandra Stankovića vratila njegovom bliskom prijatelju, žandarmu Nenadu Vučkoviću. Bez dozvole tog tužilaštva.

Naknadno je otkrilo i da je ovaj uređaje uništio, kako je rekao, u nervnom rastrojstvu. Ali, nema veze, jer Vučkoviću nije rečeno da dokazni materijal mora da se čuva do okončanja istrage.

- Njegovo raspolaganje tim telefonima, kao i njihovo uništenje, po oceni ovog tužilaštva ne predstavlja radnju izvršenja bilo kog krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti - saopštio je TOK.

Najverovatnije stoji da Vučković ne mora krivično da odgovara za uništenje telefona, međutim postoje oni koji bi i te kako morali, kaže advokat Nikola Lakić.

- Pre svega, tu se radi o licu koje se zove Nevenko Marić, koji je pripadnik policije Republike Srbije, koji je dao te telefone Nenadu Vučkoviću. Ali, tu se radi i o tužiocu Nenadu Stefanoviću, koji je obaveznim uputstvom naredio da se ne postupa u krivičnom predmetu protiv Nevenka Marića - smatra Lakić.

Predmetu koji se protiv Marića vodio zbog sumnje da je sa nekadašnjim zamenikom načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala pomagao kriminalcima, kao što je Veljko Belivuk i da im je bio spona sa MUP-om.

I njega i glavnog javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Stefanovića TOK je u najmanju ruku trebalo da pozove na razgovor, smatra Lakić.

A novinarka KRIK-a Milica Vojinović objašnjava - u telefonima su potencijalno bili dokazi o vezama ubijenog Stankovića sa ljudima na visokim pozicijama u državi.

- I takav slučaj je bio ranije sa Veljkom Belivukom, kada su njegovi telefoni pronađeni, oduzeti od njega, došlo se upravo do takvih nekih dokaza - rekla je Vojinović.

Saopštenje TOK-a, Vojinović vidi kao Vučkovićevu aboliciju. Nelogično joj je objašnjenje da mu policajci nisu rekli da ne sme da uništi dokaze, pa eto, šta sad.

- Znamo i da je sam Vučković u tom trenutku bio visoko pozicionirani policije, dakle morao bi da zna kakva je procedura sa tim - smatra novinarka KRIK-a.

Inače, tužilac Stefanović, kog advokat Lakić označava kao jednog od odgovornih u ovom slučaju, oglasio se zbog istih tvrdnji potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić.

Kaže, predmet u kom je pukovnik Nevenko Marić svedok, a koji se vodi protiv njegovog nekada nadređenog Gorana Papića nema veze sa klanom Veljka Belivuka ili sa žandarmom Nenadom Vučkovićem, kako Tepić navodi, a što je inače dan ranije objavio "Insajder".

Uz to napominje - odluku o odbačaju krivične prijave protiv Marića potvrdio je i zborni sastav od tri tužioca, među kojima je bio i postupajući tužilac.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati