Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

13. 10. 2023. 19:24 1

"Škola nije izolovano ostrvo, živimo u zemlji nasilja"

I posle šoka celog društva zbog masovnih ubistava u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i kod Mladenovca, nasilje u školama nije smanjeno, već svakodnevno stižu vesti o sukobima maloletnika. Analiza Građanskih inicijativa o radu školskih timova za zaštitu od diskriminacije, zlostavljanja i zanemarivanja nije dala ohrabrujuće rezultate, odnosno pokazala je da ti timovi nisu uopšte funkcionalni.

- U našem istraživanju na uzorku od 20 škola analizirali smo njighove sajtove da bismo videli da li postoje ikakva obaveštenja o postojanju ovih timova i da li postoje godišnji izveštaji o radu, koji su važni jer su oni i izveštaji o ostvarivanju programa zaštite od nasilja. Od 20 škola 17 nije imalo objavljen godišnji izveštaj o radu, a takođe većina škola iako ima obavezu da ministarstvu dostavlja ove izveštaju to ne čini, a ako i čini, nema podataka o efikasnosti preventivnih mera - navodi u Danu uživo na televiziji N1 Ksenija Nikić.

Pojašnjava da "ako nemamo podatke o tome, ne znamo da li su mere delotvorne, da li je potrebna dodatna podrška".

Profesor psihologije Žarko Trebješanin podseća na staru izreku da "kad nešto nećete da rešite, vi napravite komisije i timove".

- Neću da kažem da ovo nije trebalo, ali činjenica je da ti timovi ne postoje u dosta škola, u čak 40 odsto ako se ne varam, a i tamo gde postoje, imate da nije transparentan rad, ne znate ni ko je u komisiji, nemate izveštaj. Takođe, nemate aktivno uključene učenike, već samo na papiru. Timovi mogu nešto da učine, ali to je otprilike kao što mogu i neki nastavnici - na individualnom nivou, ali nama trebaju sistemska rešenja, a njih nema - ocenjuje Trebješanin.

Dodaje da je nasilje problem čitavog društva i da se vlast posle majskih tragedija usmerila samo na to da ona nije kriva.

- Nije stvar u tome, ne treba ići samo na neku odbranu, da biste mogli zaista da rešavate neki problem morate jako dobro znati dijagnozu, a ona nije baš tako povoljna - poručuje.

Ističe da "škola nije izolovano ostrvo, živimo u zemlji nasilja, gde se neguje kultura nasilja".

- Ne treba zaboraviti koliko ima kriminala, ubistava po ulicama. Vi možete slučajno da se nađete u nekom kafiću, gde se nalazi neki kriminalac i da stradate - upozorava.

Ksenija Nikić apeluje da se nadležni posvete izradi plana prevencije, citirajući jednog od učenika iz jednog od timova koji je za Građanske inicijative rekao da nikad nisu dobili nikakav papir u kojem se kaže šta će da radi tim za prevenciju nasilja.

- Predstavnici učenika bi trebalo da budu deo ovih timova, ali u praksi to nije tako, i kada se uključe više su pasivni učesnici, nemaju ulogu u donošenju odluka - navodi Nikić.

Dodaje da je postojala nada posle Ribnikara da će država mnogo ozbiljnije shvatiti problem vršnjačkog nasilja i apelovala je na tužilaštvo da ispita sve motive nasilja.

Trebješanin, govoreći o korenima nasilja, kaže da se odmah spominje porodica, "naravno da i ona ima svoju odgovornost nesumnjivo, ali zaboravlja se da je porodica samo jedan od prenosnika socijalizacije, zaboravlja se da na adolescente mnogo više utiču vršnjaci i mediji, tu već slabi uticaj roditelja, šta su uradili do neke 12-13 godine svog deteta uradili su".

Kaže da su često uzori dece likovi iz medija.

- Treba analizarati motive, ali i načine njihovog ponašanja i često vidite da je to preslikano iz nekih rijaliti programa, serija. Mladi žive u virtuelnom svetu, u svetu onoga što vide na internetu. Oni imaju neke svoje uzore, i to su uglavnom oni najgori, koje prikazuju televizije sa nacionalnom frekvencijom, poput Pinka i Hepija - navodi Trebješanin.

Dodaje da su majski događaji osvestili ljude gde žive, da žive u svetu nasilja koje je nepodnošljivo, i onda su krenuli protesti.

- Da je vlast imala sluha, da nije bila samo u stavu samoodbrane, mogla je sa stručnjacima da napravi jedan dobar program. Sada je prilika da se društvo korenito menja - ističe i dodaje da koreni nasilja nisu zapravo ni u porodici ni u medijima, "onaj ko vlada stvara tu atmosferu, ovde je naopak čitav sistem vrednosti, imamo promociju arogancije, osionosti, bahatosti".

Ksenija Nikić je iznela preporuke Građanskih inicijativa, a to su da Ministarstvo prosvete pruži adekvatniju podršku školama da bi zaživeli ti timovi, da se učenici aktivno uključe u njihov rad, da se objavljuju statistički podaci o nasilju u svim školama na teritoriji Srbije, da na sajtu škola možemo da vidimo imena članova timova i njihove kontakt podatke, jer to uopšte nije transparentno i da se osigura da ti timovi budu mnogo transparentniji i odgovorniji i da se vidi da li škole uopšte imaju resurse za to.

- Naše istraživanje je pokazalo da uopšte nemaju - poručila je ona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati