Društvo i ekonomija

D. Ljutić

15. 10. 2023. 06:29 4

ISPIRANJE GREHOVA Slobodan Tešić kao dobrotvor

Nadnica za savest će tako otići u istoriju. Za uspavanu savest će neko plaćati samo dotle dok postoji mogućnost njene drugačije primene, samo dotle dok probuđena savest može pomoći njenom vlasniku. Za razliku od jogurta, oružje nema rok trajanja. Građani Srbije znaju za zavodljivost zla i bez ovih eksperimenata, koji se predstavljaju kao donacije. To je Srbija gde ti zapravo ne živiš ono što vidiš, sve je neka iluzija. 

Ruke su im čiste, mada im je savest verovatno muzgava. Jedno od četiri najveća priznanja Opštine Vlasotince ove godine je dodeljeno fondaciji Humana srca, porodice Slobodana Tešića, koji je označen kao najveći trgovac oružjem u ovom delu Evrope i pod sankcijama je Sjedinjenih Američkih Država.

Fondacija Humana srca u kojoj su, osim Tešićeve ćerke Danijele Vasiljević i njegovog zeta, i supruga Slobodana Tešića, nagrađena je Oktobarskom diplomom opštine Vlasotince, što je najveće priznanje. Obezbedili su novi dom jednoj porodici, pokućstvo i zemlju, kako se navodi u obrazloženju. Opština Vlasotince potpisala je protokol o saradnji sa ovom fondacijom marta ove godine, nakon čega je petočlana porodica Stojanović iz okoline Vlasotinca dobila novi dom. Novac za opremanje, prema objavi Fondacije, obezbeđen je na donatorskoj večeri, gde je dres Nikole Jokića prodat za skoro tri miliona dinara.

Inače, Fondacija Humana srca sa Danijelom Vasiljević za samo 18 meseci angažmana uspela je da osvoji sedam nagrada i priznanja nekoliko Opština u Srbiji.

Nadnica za savest će tako otići u istoriju. Za uspavanu savest će neko plaćati samo dotle dok postoji mogućnost njene drugačije primene, samo dotle dok probuđena savest može pomoći njenom vlasniku. Za razliku od jogurta, oružje nema rok trajanja. Građani Srbije znaju za zavodljivost zla i bez ovih eksperimenata, koji se predstavljaju kao donacije. To je Srbija gde ti zapravo ne živiš ono što vidiš, sve je neka iluzija. Zato se precizno oseća olovno vreme koje je naleglo na grad, koji je doneo ovakvu nagradu trgovcu oružjem, kao i lične ljudske sudbine skrivene u tamnoj pozadini pomodnih parola vladajućeg režima: Sve za Srbiju.

Slobodan Tešić je bio i finansijer Fondacije Dragica Nikolić, a 2014. od tadašnjeg ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića dobio je diplomatski pasoš. Krajem 2017. američka administracija zabranila mu je ulazak u SAD, zbog "korupcije, ugrožavanja ljudskih prava i međunarodne bezbednosti“. Iz istih razloga, Stejt department je pre izvesnog vremena uveo embargo Tešiću, svim kompanijama koje kontroliše, kao i najbližim saradnicima. Uprkos tome, zahvaljujući vlasti u Srbiji on i dalje trguje naoružanjem proizvedenim u Srbiji.

Ono što nedostaje ne može da se brani. Ne radi se niti naprosto o "izgradnji demokratije". Društvo u kome su elementarne moralne koordinate razorene, ne treba ni da se postavlja pitanje kako je Slobodan Tešić postao dobrotvor. Ljudsko dostojanstvo, moralna jednakost, autonomija i pravda postoje ili ne postoje za nas danas i ovde. 

Već godinama govorimo da je naše društvo u anomičnom stanju, u normativnoj i moralnoj krizi, a uzrok tome je permanentno sistemsko nasilje ove vlasti. Za njih je sasvim normalno da trgovac oružjem ima maltene humanitartnu fondaciju. Tačnije, mi gazimo već dugu deceniju SNS parole: zaludi pa vladaj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati