Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

06. 10. 2023. 18:03 0

Bebac: Kasne naknade za trudnice, država ne reaguje

Iako proces promene Zakona o zdravstvenom osiguranju uveliko traje niko od nadležnih se nije setio da promeniti deo zakona zbog kojeg trudnicama kasne naknade na bolovanju, navodi portal "Bebac" koji je tim povodom uputio i dopis Ministarstvu zdravlja, Vladi i Skupštini Srbije.

U dopisu se navodi da se posle jučerašnje odluke Vlada da usvoji izmene zakona koje skraćuju bolovanja građanima kako „ne bi dolazilo do zloupotrebe”, niko od nadležnih nije setio da reši problem naknada za trudnice i spreči kršenje njihovih prava.

"Bebac" je saopštio da država ignoriše probleme trudnica.

- Zanemarivanjem problema trudnica Ministarstvo zdravlja pokazalo je potpunu nebrigu prema trudnicama i njihovim pravima, nkao i nemar i nezainteresovanost sistema da ugrožene grupe građana ostvare svoja prava. Država je ovog problema svesna, jer su do rešenja želeli da dođu promenama zakona o zdravstvenom osiguranju čiji su nacrt napravili još pre dve godine. Tada je ustanovljeno da se kašnjenje može rešiti tako što će država isplaćivati naknade nevezano od poslodavca. Na taj način buduće mame, koje su na održavanju trudnoće, ne bi zavisile isplate poslodavaca i na taj način bi dobile finansijsku sigurnost. Međutim, od tih rešenja u ovogodišnjim izmenama zakona nema ništa. Rešavanje problema trudnica se ne pominje nigde - navodi se u dopisu.

Oni ističu i da je država pre dve godine u nacrtu Zakona želela i da pojednostavi procedure i uspostavi rokove za predavanje dokumentacije koju poslodavac mora predati RFZO kako bi isplata nakande bila redovna.

- Ovaj rok trenutno ne postoji. Upravo zbog toga što poslodavci imaju neuređen rok za dostavljanje obračuna Fondu, trudnice svoju platu čekaju duže nego što bi trebalo. Ovaj nedostatak jasnog zakonskog okvira ostavlja prostor za zloupotrebu, i posledično, trudnice plaćaju cenu neefikasnog sistema. Najviše zabrinjava to što se ovo neuređeno stanje odvija i u državnim firmama, gde se očekuje uzornost i visok stepen zaštite prava trudnica. Umesto toga, često najduža kašnjenja trudnice imaju upravo u tim firmama, što je poražavajuć dokaz birokratske nesposobnosti - navodi ovaj protal.

Oni ukazuju i na to da je dovoljno da se zakon stavi pet novih reči „u roku od 30 dana”, koliki bi bio rok da poslodavac preda dokumentaciju RFZO-u, a što bi dovelo do toga do kašnjenje naknada postane znatno ređa pojava koja bi promenila sudbine mnogih trudnica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati