Društvo i ekonomija

D. Ljutić

08. 10. 2023. 07:00 25

STRAZBUR ODBACIO KANDIDATE IZ SRBIJE Sudije ostale bez plate od skoro 2 miliona dinara

Član 21 Evropske konvencije, koji propisuje uslove, kaže da sudije moraju imati visoki moralni ugled i biti priznati pravni stručnjaci. Komitet je stao na stanovište da jedan, dva ili sva tri kandidata ne poseduju stručne pravne kvalifikacije ili nemaju moralni ugled. Inače, Osnovna plata sudije Suda za ljudska prava bila je oko 14.500 evra, neto, a sa dodatkom za odvojeni život od 12,5 odsto te sume iznosi oko 16.500 evra. Visina plate se usklađuje godišnje u odnosu na rast troškova života u Francuskoj. Plate sudija izuzete su od plaćanja poreza.

Evropski sud za ljudska prava je međunarodni sud sa sedištem u Strazburu. Sastoji se od sudija u broju koji je jednak broju država članica Saveta Evrope koje su ratifikovale Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda - trenutno 461. Sudije sude kao pojedinci i ne predstavljaju nijednu državu. U obradi predstavki, Sudu pomaže Sekratarijat u kome uglavnom rade pravnici iz svih država (koji se nazivaju i pravni savetnici). Oni su u potpunosti nezavisni od svoje države porekla i ne predstavljaju ni podnosioce predstavki, ni države.Evropska konvencija o ljudskim pravima je međunarodni ugovor koji mogu potpisati samo zemlje članice Saveta Evrope. Konvencija, kojom se Sud osniva i koja objašnjava način njegovog funkcionisanja, sadrži listu prava i garancija koje priznaje svaka država članica. Konvenciju je, uz protokole koji regulišu istovetnu materiju, ratifikovala i Republika Srbija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati