Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

05. 10. 2023. 07:00 2

Nacionalni stadion košta koliko i 9 godina besplatnih udžbenika

Procenjuje se da bi cena gradnje mogla da dostigne čak 540 miliona evra. Računica ekonomista pokazuje da je za besplatne udžbenike za sve đake godišnje potrebno manje od 60 miliona evra.

Koliko će tačno koštati izgradnja Nacionalnog stadiona još nije poznato. Međutim, računice koje su se pojavile u medijima govore da bi ukupna vrednost radova mogla da dostigne čak 540 miliona evra.
Ako se uzme u obzir ova cifra, za nju bi čak devet narednih godina svi učenici u Srbiji mogli da imaju besplatne učenike.

Ipak, od ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović stiže izjava da Ministarstvo prosvete nema novca i da bi o ovome trebalo da razmišljaju lokalne samouprave.

Zanemarljiv trošak za državu

Besplatne knjige dobili su đaci u Beogradu i on je jedini veći grad gde ih sva deca dobijaju, dok je u drugima gradovima praksa da na taj način udžbenike dobijaju uglavnom samo prvaci.

Najjeftiniji komplet knjiga košta 7.000, a profesorka Ekonomskog fakulteta Jelena Žarković kaže da bi državu besplatni udžbenici za svu decu koštali šest, sedam milijardi dinara.

- To bi bilo nekog reda veličine 0,1 do 0,15 odsto BDP-a - navodi Žarkovićeva za RTS.

Da postoji pravni osnov da sva deca dobiju besplatne udžbenike stava je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Ona je i poslala preporuku Ministarstvu kako bi se spremno dočekala sledeća godina.

Janković navodi da podržava odluku Vlade u kojoj je omogućeno da se obezbede udžbenici za decu sa invaliditetom, decu iz materijalno ugroženih porodica i tamo gde je to treće ili četvrto dete u porodici.

Kako je nedavno rekla, neće da kritikuje afirmativnu meru da u Beogradu deca dobiju besplatne udžbenike, kaže da nije u redu da u Crnoj Travi ili Gadžinom Hanu, gde ljudi imaju manje sredstava za život ne dobiju besplatne udžbenike.

- Ali ipak treba uzeti u obzir da taj takozvani srednji sloj živi prilično izazovno, dosta teško. Treba videti kako da se pronađu sredstva. Sigurno da mi možemo negde kao država da nađemo sredstva za udžbenike, verujem da bi Vlada i Ministarstvo finansija mogli jednom pravednom raspodelom koja je bazirane na socijalnoj pravdi, kako i kaže naš Ustav, i Zakon o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja, i zakon o udžbenicima - rekla je Jankovićeva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati