Društvo i ekonomija

D. Ljutić

29. 09. 2023. 20:27 22

Dok Kosovo gori, Hadži Vulin se švrćka

Nema nikakvog objašnjenja zbog čega je direktor Bezbednosne-agencije Aleksandar Vulin usred jedne od najvećih bezbednosnih kriza koje potresaju Srbiju napustio zemlju, pa makar i na "jedan dan". Poznato je da u ovakvim situacijama visoki državni a posebno bezbednosni funkcioneri po pravilu prekidaju službena putovanja i vraćaju se u zemlju, a ne odlaze na putovanja u inostranstvo.

Dok Srbiju i dalje potresa kriza nakon krvoprolića u selu Banjska na severu Kosova, direktor BIA Aleksandar Vulin fotografisan je u Jerusalimu, tri dana posle oružanog incidenta na Kosovu u kojem su ubijeni kosovski policajac i ćetvorica Srba, koji su izvršili napad na policiju.

- Povodom laži pojedinih medija da je direktor BIA Aleksandar Vulin očigledno u privatnoj poseti Jerusalimu obaveštavamo javnost da je direktor BIA bio u ranije zakazanoj zvaničnoj i službenoj jednodnevnoj poseti partnerskoj službi države Izrael. Poseta se u pratnji domaćina odvijala u Jerusalimu i Tel Avivu - navodi se, slobodno se može reći, skandaloznom saopštenju Bezbednosno informativne agencije.

Međutim, nema nikakvog objašnjenje zbog čega je direktor Bezbednosne-agencije usred jedne od najvećih bezbednosnih kriza koje potresaju Srbiju napustio zemlju, pa makar i na "jedan dan". Poznato je da u ovakvim situacijama visoki državni a posebno bezbednosni funkcioneri po pravilu prekidaju službena putovanja i vraćaju se u zemlju, a ne odlaze na putovanja u inostranstvo. Osim, ako neko Vulinu nije rekao da se skloni iz Srbije jer se na njega ni na koji način ne računa. U svakom slučaju, njegov odlazak je vrlo sumnjiv zbog trenutka u kome se nalazi zemlja.

A, imao bi prvi čovek tajne službe puno toga da pojasni. Pre svega, kako je moguće da oružje i ljudi uđu na KiM, planiraju, izvedu tu akciju, a naš bezbednosni sistem da zataji i da o tome nema pojma. Koliko smo mi operativno prisutni na prostoru KiM i koliko poznajemo ukupnu situaciju na prostoru KiM? Da nije tragično bilo bi smešno, jer u svom obraćanju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da mu nisu stigli prevodi transkripta razgovora koje su presreli na prostoru KiM, jer se prevodilac onesvestio. Kako je moguće da službe koje u Srbiji apsolutno sve kontrolišu, prisluškuju opoziciju, prate i privode ljude po Srbiji, prave podmetačine i medijske harange i tako održavaju ovu vlast, ne znaju šta se dešava na Kosovu.

Ali, Vulin i kredibilitet - to ne ide. Šta god Vulin da uradi, čak i kada tužaka ruske opozicionare, to više priliči nekom osnovcu iz poslednje klupe. Ne i prvom operativcu Vučićevog ličnog režima.On je ipak fenomen koji široko i visoko nadilazi sferu zaštite i poniženu BIA kao takvu. On je metafora razaranja ovog društva.

- Nema jake Srbije ako i njena BIA nije snažna, onoliko koliko je bezbednosni sektor razvijen i jak, u toj meri je i naša Srbija bezbedna i sigurna - izjavio je svojevremeno prvi čovek srpske tajne službe.

I da podsetimo. Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja izjavio je 27. septembra da je jedan od ubijenih napadača u Banjskoj Bojan Mijailović, bio telohranitelj šefa Bezbednosno-informativne agencije Srbije Aleksandra Vulina tokom njegova poslednje posete Kosovu 2013.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Ne mrdam odavde

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati