Društvo i ekonomija

[ Izvor: 021.rs ]

27. 09. 2023. 19:16 3

Realna plata u Srbiji je daleko niža od zvanične prosečne

Najniže zarade u Vojvodini imaju zaposleni u Malom Iđošu, u kojem je prosek 63.119 dinara bez poreza i doprinosa.

Pregledom zvanične statistike vidi se da je prosečna zarada u javnom sektoru 85.730 dinara neto. U javnim preduzećima je prosek 88.242 dinara neto i njega čine kako direktorske, tako i plate niže plaćenih službenika, dok su zaposleni u zdravstvu i socijalnom radu u julu primili 84.474 dinara neto, piše 021.rs.

Plate su u sektoru obrazovanja, ali i kulture 76.423 dinara neto.

Za razliku od ovih iznosa, RZS obračunava da je prosečna plata u celom sektoru računarskog programiranja i s njim povezanih delatnosti 260.931 dinar bez poreza i doprinosa, što je iznos na koji takođe utiču najviše i najniže plate.Šta nam ovi iznosi govore?

Kao i svakog meseca, prosečna plata se u Srbiji, najčešće od strane predstavnika vlasti, koristi kao pokazatelj boljitka - iako nije jasno kako je 550 evra dovoljno da iko preživi mesec dana. Ista zvanična statistika nam govori da je potrošačka moć građana sve manja, potrošačka korpa sve praznija, a usporenje inflacije neće dovesti do pada cena namirnica koje su tokom poslednje dve do tri godine dramatično porasle.

Prosečna plata samo je još jedan statistički podatak koji uzima u obzir sva obračunata primanja, najviša i najniža. Prosečan građanin Srbije nema ni blizu programerske plate, neretko ni blizu prosečne plate, ali u podacima RZS postoji stavka koja može da se uzme kao najbliži pokazatelj prosečnih mesečnih primanja u Srbiji.

Naime, medijalna zarada iznos je do kog zarađuje polovina svih zaposlenih u Srbiji, a do sada se pokazala relativno verno kao pokazatelj prosečnih primanja - za jul je medijalna zarada iznosila 64.734 dinara neto, tek nešto više od plate u pomenutom Malom Iđošu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati