Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

22. 09. 2023. 07:00 2

Realni rast plate u Srbiji 0,1%

Za prvih šest meseci 2023. godine, obračunata prosečna zarada bez poreza i doprinosa iznosila je 84.204 dinara, i u odnosu na isti period prethodne godine nominalno je viša za 15,4 odsto, a realno za 0,1 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Poređenjem zarada bez poreza i doprinosa po sektorima zapaža se da je najveći realan rast u prvoj polovini 2023. godine, u odnosu na isti period 2022. godine, ostvaren u sektorima Trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila (1,1%), Prerađivačka industrija i Umetnost, zabava i rekreacija (1%).

Najviša zarada bez poreza i doprinosa u prva dva kvartala 2023. godine obračunata je u sledećim oblastima: Računarsko programiranje i konsultantske delatnosti (257.994 dinara), Vazdušni saobraćaj (190.144), Naučno istraživanje i razvoj (177.543), Eksploatacija sirove nafte i prirodnog gasa (152.704), Upravljačke delatnosti; savetovanje u vezi sa upravljanjem (150.101), Proizvodnja duvanskih proizvoda (146.373) i Finansijske usluge, osim osiguranja i penzijskih fondova (144.092), navodi se na sajtu RZS.

U svim ostalim oblastima zarade su se kretale u rasponu od 46.722 dinara do 137.195 dinara.

Posmatrano po regionima, najviša prosečna zarada bez poreza i doprinosa u prvoj polovini 2023. godine obračunata je u Beogradskom regionu i iznosi 106.746 dinara, sledi Region Vojvodine, sa prosečnom zaradom od 79.690 dinara, zatim Region Južne i Istočne Srbije, sa 72.399 dinara, dok je najniža prosečna zarada zabeležena u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije i ona iznosi 70.165 dinara.

Plate u odnosu na prošlu godinu su porasle u oblastima trgovine na veliko, popravke motornih vozila, prerađivačkoj industriji, umesto, zabavi i rekreaciji, saobraćaju i u poslovanju nekretninama.

S duge strane, u prvoj polovini ove godine u odnosu na isti period prošle u određenim oblastima se beleži i realni pad zarada. To su informisanje i komunikacije, sanbdevanje električnom energijom, državna uprava, građevinarstvo, administrativne delatnosti, usluge smeštaja i ishrane, rudarstvo, kao i poljoprivreda, obrazovanje, finansijske delatnosti, zdravstvena i socijalna zaštita i snabdevanje vodom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati