Društvo i ekonomija

Direktno.rs

19. 09. 2023. 12:45 2

Mitrović: Preispitivanje visine marži 100 osnovnih životnih namirnica

Ono što je suština kod ovakvih mera, one u svojoj prirodi treba da budu antiiflantorne, ali one prosto neće oboriti inflaciju, ne možete ograničavanjem cena da oborite problem koji je nastao tako što ste nekontrolisano štampali novac, pa Vam sad taj novac cirkuliše kroz privredu. Smisao ovakvih mera može biti da ublaži pritisak rasta cena hrane na životni standard građana, ali onda se opet vrađamo na ono prvo, kojih namirnica ograničavate cenu, na koji način je ograničavate i zašto baš tih - izjavio je Peđa Mitrović, generalni sekretar Stranke slobode i pravde jutros za televiziju N1 i dodao:

- Zato smo mi u našoj "Deklaraciji o sprečavanju propadanja Srbije" koju smo usvojili, pozvali na preispitivanje visine marži 100 osnovnih životnih namirnica i onda u odnosu na to što je činjenično, da pristupimo ograničavanju marži u trgovinama, kako ne bi došlo prelivanja novca građana ka marketima i to samo kao posledica poremećaja na tržištu. To je suština.

Mitrović je rekao da su Hrvati prilično sistematičnije pristupili celom problemu, kod njih postoji koncept, postoji neka minimalna potrošačka korpa sa osnovnim životnim namirnicama. Kod nas to deluje arbitrarno, stihijski i da pokušamo šta možemo bez nekog plana. Zato dobijamo ono što nam se dešava, da nisu svi proizvodi iz osnovne korpe obuhvaćeni ovim smanjenjima. Ali dobijamo i neke paradkose, da recimo jogurt “Balans” koji ne spada u osnovnu živitnu namirnicu je u paketu smanjenja od 3%.

- U uređenim državama imate institucije sistema koje sistemski pristupaju poremećajima na tržištu, to je antimonopolska komisija na primer, u Srbiji vi u televizijskom prenosu odlučujete arbitrarno koje ćete proizvode pojeftiniti, i to onda unosi problem u funkcionisanju tržišta i zato tržište u Srbiji ne može proraditi dokle god nema institucija - zaključio je Mitrović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati