Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

14. 09. 2023. 06:48 4

Rusi od početka rata osnovali 7.000 firmi u Srbiji

Ruski državljani osnovali su u Srbiji 6.976 preduzeća od početka rata u Ukrajini.

Uprkos toj brojci, upitno je da li će sve te firme doprineti rastu srpske ekonomije ili su samo put ruskim državljanima za dobijanje stalne boravišne dozvole u Srbiji, piše Nova ekonomija.

Pozivajući se na analizu Centra za evropske politike, u tekstu se ukazuje da je boravišna dozvola u Srbiji pomoć uz koju dalje mogu da obezbede vize za zemlje Evropske unije ili da odustanu od vojne obaveze u Rusiji.

Novu generaciju ruskih migranata čine preduzimljivi mladi ljudi iz srednje i više srednje klase, zaposleni u IT sektoru i rade na daljinu.

Najveći broj kompanija ruski državljani osnivaju u tehnološkom sektoru, pa su programiranje i konsalting dominantni među ruskim biznisima u Srbiji.

Osim toga, ruski migranti se bave ugostiteljstvom, maloprodajom ili drže salone za ulepšavanje, navodi CEP, koji dodaje da se registrovanje tačnog broja Rusa koji žive u Srbiji pokazalo kao veliki izazov, a situaciju su dodatno zakomplikovale razlike u medijskim izveštajima i zvaničnim brojkama.

Evropska komisija je iznela podatak da su 219.153 ruska državljanina ušla u Srbiju od februara 2022. do juna 2023. godine, dok Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije tvrdi da je to znatno veći broj, odnosno da je 370.000 Rusa ušlo u zemlju od februara 2022. do aprila 2023. godine.

Ministarstvo je, ipak, priznalo odlazak 340.332 ruska državljanina unutar istog vremenskog okvira.

U Srbiji je 30.000 Rusa uspešno dobilo dozvole za privremeni boravak, pa je to jedini tačan statistički pokazatelj, ukazuje CEP.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati