Društvo i ekonomija

D. Ljutić

03. 09. 2023. 11:00 6

Ono što se bude dešavalo sa "Ribnikarom" biće ogledalo našeg društva

I, dakle, poverenje. Deca će biti sigurnija, tu je policija koja zna šta treba da radi. Ali, da podsetimo na prošlogodišnje snimanje srednjoškolaca na čačanskom protestu protiv iskopavanja litijuma, kao sredstvo klasičnog zastrašivanja. Neko od tih "snimatelja" sad će brinuti o bezbednosti dece. Važno je postići efekat zebnje. Kao što znamo iz primera porasta autoritarizma u drugim zemljama i vremenima, sveobuhvatna represija nije uvek neophodna mera. Neki će se povinovati unapred, neki će se prilagoditi i izbegavati nepoželjne teme.

Ko će koga nadzirati u novoj školskoj godini: đaci profesore, policajci đake ili će roditelje na oku držati političari koji su se domogli viška sile i ovlašćenja? Obrazovne prilike u Srbiji su sumorne. U Beogradu je možda za nijansu sumornije, Pokušaj da se makar bolje napisanim i strožijim propisima suzi prostor za potencijalnu štetu, u samom začetku je izazvao niz oprečnih mišljenja.

Intoniranje himne Srbije na prvom času, policijsko obezbeđenje, novi izborni predmet o “životnim vrlinama”, ali i društveno korisni rad za problematične, kao i udaljavanje iz škole na minimum pet dana, deo su novina koje očekuju sve učenike osnovnih škola od ovog petka. 

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da je na bezbednosti dece već počelo da se radi time što komunalni policajci, "Beli", dolaze ispred škola, vrtića i pomažu roditeljima. Moralna panika i nastaje zato što politički preduzetnici žele da je šire; to se ne može rešiti pokušajima kažnjavanja ili promenom teme. Jer, iskusni nastavnici pomažu đacima da nauče kako da misle, a ne govore im šta da misle. O sadržaju se ne raspravlja, sadržaj se zadaje. Što je on kod nas kao sataraš, drugo je pitanje. I, dakle, poverenje. Deca će biti sigurnija, tu je policija koja zna šta treba da radi. Ali, da podsetimo na prošlogodišnje snimanje srednjoškolaca na čačanskom protestu protiv iskopavanja litijuma, kao sredstvo klasičnog zastrašivanja. Tu je sve potpuno zataškano i slučaj nikad nije došao pod sudski čekić. Neko od tih "snimatelja" sad će brinuti o bezbednosti dece. Važno je postići efekat zebnje. Kao što znamo iz primera porasta autoritarizma u drugim zemljama i vremenima, sveobuhvatna represija nije uvek neophodna mera. Neki će se povinovati unapred, neki će se prilagoditi i izbegavati nepoželjne teme.

Ova konfuzija ne može se pripisati bežanju sa časova. Neki zaključci se zdravorazumski nameću sami po sebi. Sa plagijatorima raznih školskih diploma vojnika režima, lako se na ovaj način može raditi na popravljanju ugleda škole i obrazovanja uopšte. Oni poseduju temeljno neznanje u vezi sa pitanjima obrazovanja. Škola je za njih apstrakcija, jer oni ne znaju da je to ustvari nešto vrlo konkretno, nešto što je upućeno đacima. I šta sad ako se učenici pobune. Ako kažu da neće policajce, da devojčice hoće da nose helanke... Đaci su tu da postavljaju pitanja. Recimo, kakve veze ima smanjenje ocene iz vladanja, ako dva puta navučeš šorts, sa masovnim ubistvom u "Ribnikaru"? A, pitaće i to.

Inače, nastavničko veće Gimnazije u Čačku obratilo se pismom javnosti, a povodom novih smernica Ministarstva prosvete, i naveli su da te smernice "izazivaju bes i rezigniranost nastavnika". U pismu se između ostalog navodi i sledeće:

- Smernice koje je Ministarstvo poslalo školama kao pomoć za realizaciju nastave izazivaju bes i rezigniranost nastavnika. Ministarstvo prosvete i ceo državni sistem već odavno imaju nipodaštavajući odnos prema školama i njihovim zaposlenima. Tretiraju nas kao jedine krivce za nedostatke i potpuni fijasko školskog sistema - istakli su, između ostalog, iz čačanske Gimnazije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati