Društvo i ekonomija

[ Izvor: K1info.rs/RTS ]

29. 08. 2023. 06:56 2

"Bez telefona detetu se javlja dosada, ključna za razvoj"

Nova školska godina u javnosti je otvorila staru polemiku - da li treba zabraniti korišćenje mobilnih telefona u školama. Profesor Ranko Rajović i psiholog Jovana Stojković saglasni su da telefoni imaju negativan uticaj na decu i da im nije mesto u školama.

Rajović naglašava da se tek bez mobilnih telefona javlja dosada, koja je možda i ključna za razvoj deteta. Prema podacima Uneska, u svetu je svaka šesta država uvela zabranu korišćenja mobilnih telefona u školama, dok je u Srbiji to pitanje i dalje prepušteno internim odlukama svake škole.

Profesor Ranko Rajović rekao je za RTS da mobilni telefon može i da pomogne u nekim stvarima, ali da preterana upotreba smanjuje pažnju i smanjuje koncentraciju.

- Ako ima agresivne sadržaje, povećava se i agresivnost. Kada sve to saberemo, nije dobro za školsku decu, posebno jer znamo da mozak u razvoju jako brzo prima informacije iz okruženja koje se u njega integrišu - naglašava Rajović.

Kaže da je važno da roditelji znaju da mobilni telefon, ako se previše koristi, utiče i na memoriju. Zabranu korišćenja mobilnih telefona tokom nastave prvo su uvele pojedine škole u Prokuplju, Požarevcu, Vršcu, Subotici, Beogradu, ali su one i dalje u manjini.Rajović ističe da deca očekuju da na društvenim mrežama dobiju lajkove kao potvrdu za nešto što su uradili, ali da to uglavnom bude nešto što je negativno.

- Neće dobiti lajk ako ispričaju kako su naučili lekciju iz biologije ili kako su na planini našli nove biljke. Kada urade nešto negativno, dobiju lajkove. Ako dozvolimo internet, mi to ponašanje praktično podržavamo. Deca vole da dobiju taj lajk, to je jače od njih. To je pohvala, a dete voli pohvalu - objašnjava Rajović.

Ističe da deca na taj način postaju zarobljenici virtualnog sveta. Profesor napominje da mobilni telefon može da bude opasan i na putu od kuće do škole, jer deca često, zagledana u telefone, ne vide automobile. Rajović naglašava da se bez telefona javlja dosada, koja je možda i ključna stvar za razvoj deteta.
- Kada imaju dosadu, a nemaju telefon, oni moraju da se igraju. To je jednostavan savet za škole. Kada ukinemo telefone u školi, oni će odmor od 15 ili 20 minuta iskoristiti da pričaju, da trče ili da se igraju - navodi Rajović.

Psiholog i psihoterapeut Jovana Stojković takođe smatra da mobilnim telefonima nije mesto u školi. Navodi da se često susreće sa praksom da telefoni na nekim časovima koriste, a na nekim ne, i apeluje da se nađe zajednički dogovor. Stojkovićeva kaže da su u svemu najbitnije granice i dodaje da su roditelji u velikoj meri svesni neželjenih efekata kada deci daju telefon.

- Svaki lajk budi koncept nagrade, a u porodici izostaje verbalna nagrada. Roditelji su često fokusirani na to šta sve dete nije uradilo, a ne na to šta jeste - ističe Stojkovićeva.

Kaže da pojedini roditelji preteruju u želji da znaju gde im je dete i da jeste u redu da znaju kada se škola završila i kada je dete krenulo ka kući, ali da nema potrebe za korišćenjem mobilnih telefona tokom škole.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati