Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

09. 08. 2023. 08:06 4

Grejanje, pa još 2 udara na džep: Čeka nas TALAS poskupljenja

Ukoliko se ispuni zahtev "Beogradskih elektrana", građani prestonice od 1. septembra plaćaće skuplje grejanje. Ovo je, kada je reč o poskupljenju grejanja, treći udar na džepove Beograđana od početka godine. To naravno nije kraj troškovima jer već sada imamo najave o novom poskupljenju struje i gasa u novembru. Dakle, čeka nas paprena jesen.

Prvo poskupljenje grejanja Beograđane je kao novogodišnji poklon dočekalo 1. januara, da bi ponovo poskupelo i 1. marta.

Novo, treće poskupljenje uslediće najverovatnije 1. septembra, jer su prema rečima gradskog menadžera Miroslava Čučkovića, "Beogradske elektrane" još krajem jula na nadzornom odboru donele odluku o poskupljenju.

Grad će se vrlo brzo izajsniti, ali Čučković kaže da zahtev već smatraju opravdanim.

Navodi i konkretnu računicu po kojoj bi nakon septembarskog poskupljenja, račun za grejanje porodici koja ima prosečan stan od 60 kvadra bio uvećan za 458 dinara mesečno.

I to nije sve…

Od novembra sledi poskupljenje struje i gasa, i to čeka sve građane Srbije.

Struja u Srbiji od 1. novembra poskupljuje osam, a gas u proseku deset odsto. I tu nije kraj. Već sada znamo da je naredno poskupljenje u maju 2024. godijne.

Ovo piše u izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je 5. jula objavljen, nakon prve revizije aktuelnog stendbaj aranžmana koji je sklopljen 1. decembra prošle godine, a traje 24 meseca.

Po osnovu tog aranžmana, Srbiji je stavljeno na raspolaganje 2,4 milijarde evra.

Da je poskupljenje struje i gasa gotova stvar, jasno je iz pomenutog dokumenta. Jer, procenti poskupljenja navedeni su upravo u pismu o namerama naše strane sa datumom 15. jun koji su potpisali premijerka, ministar finansija i guverner Narodne banke Srbije.

Podsetimo, predsednik države Aleksandar Vučić je nekoliko puta u javnosti govorio da će "videti" sa predstavnicima MMF-a da najavljeno poskupljenje energenata u novembru izostane.

Međutim, predstavnici MMF-a su u pogledu poskupljenja energenata vrlo jasni. Precizirano je da su reforme u energetskom sektoru prioritet.

Fiskalni transferi iz budžeta energetskim preduzećima bili su veliki, a u 2023. godini pali su na 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Do kraja programa potrebno je da se eliminišu sve fiskalne subvencije energetskim državnim preduzećima, kao i da se obezbede investicije u narednim godinama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati