Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

28. 07. 2023. 21:45 4

Menja se zakon zbog masakra u "Ribnikaru"

U javnoj raspravi trenutno se nalazi Nacrt zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, koji, između ostalog, predviđa da se u psihijatrijskim ustanovama osnuju odeljenja zatvorenog tipa u kojima će biti smeštena deca koja su počinila krivična dela u vreme kada nisu mogla krivično da odgovaraju. Dopune Zakona predviđaju i da zadržavanje može biti bez pristanka i bez vremenskog ograničenja uz odluku nadležnog suda.

Ministarstvo zdravlja je u obrazloženju dopuna Zakona navelo da je cilj da se oblast mentalnog zdravlja uredi na potpuniji način u delu koji se odnosi na dijagnostiku i lečenje dece koja ne podležu krivičnoj odgovornosti, a koja su ispoljila ponašanje i radnje u kojima su obeležja najtežih krivičnih dela.

Ministarstvo dodaje da se dopune Zakona odnose na decu koja, s obzirom na ispoljeni poremećaj mentalnog zdravlja, predstavljaju ozbiljnu opasnost za zajednicu.

Nacrt koji se do 9. avgusta nalazi u javnoj raspravi predviđa da se u psihijatrijskim ustanovama osnuju posebne organizacione jedinice zatvorenog tipa i sa posebnim obezbeđenjem u kojima bi se vršili dijagnostika i lečenje dece koja nisu krivično odgovorna u vreme izvršenja dela za koja je u zakonu propisana kazna zatvora od najmanje deset godina, a koja zbog ispoljenih mentalnih smetnji predstavljaju ozbiljnu opasnost za druge.

Zadržavanje bez ograničenja

Dete može biti bez pristanka zadržano u ovakvoj ustanovi bez ograničenja kada je u pitanju trajanje boravka. Sud je dužan da na svakih šest meseci vrši proveru ispunjenosti uslova za dalje zadržavanje i lečenje, a ustnova mora najkasnije 15 dana pre isteka šestomesečnog perioda da sudu dostavi pismeni nalaz i mišljenje o potrebi daljeg zadržavanja i lečenja deteta.

Prema aktuelnom zakonskom rešenju, sud može da produži zadržavanje u ustanovi bez pristanka do tri meseca od dana isteka vremena zadržavanja određenog rešenjem. Svako dalje zadržavanja osobe s mentalnim smetnjama može da se produži rešenjem suda najviše do šest meseci.

Zabrana poseta i kontakta

Dopune Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetanjama predviđaju i da se deci, na koju se dopune odnose, posete i kontakti privremeno zabrane u slučaju da postoji osnovana sumnja da dete namerava da nabavi oružje ili psihoaktivne supstance, da se dogovara o bežanju, da planira izvršenje krivičnog dela, kao i da bi se zaštitila bezbenost deteta ili drugih osoba.

Odluku o zabrani poseta i kontakata donosi sud posle obaveštenja psihijatrijske ustanove o potrebi privremene zabrane.

Ministarstvo zdravlja je podsetilo na niz događaja koji su poslednjih godina uznemirili javnost, a u kojima su akteri bila deca nedovoljno stara da krivično odgovaraju - dvanaestogodišnjak zakucao ekser psu u glavu, deca zapalila beskućnika, trinaestogodišnjak izbo druga nožem u školskom dvorištu.

- Poslednje u nizu je brutalno, monstruozno ubistvo devetoro učenika i čuvara u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koje je izvršio trinaestogodišnji dečak - podseća Ministarstvo i dodaje da se postavilo pitanje da li je društvo zaštićeno od dece koja usled mentalnih smetnji vrše radnje koje imaju elemente teških krivičnih dela, za koja ne mogu da odgovaraju.

- S obzirom na to da se kod dece mlađe od 14 godina, koja se nalaze u ranom periodu razvoja, ne može unapred odrediti vreme potrebno za sprovođenje neophodnih dijagnostičkih procedura i lečenje, dopunama Zakona predlaže se da se odlukom o zadržavanju deteta u psihijatrijskoj ustanovi trajanje zadržavanja radi dijagnostike i lečenja unapred ne limitira, s tim što je sud dužan da na svakih šest meseci vrši proveru ispunjenosti uslova za dalje zadržavanje i lečenje - navelo je Ministarstvo zdravlja.

Obećanje roditeljima ubijene dece

Slobodan Negić, otac Sofije Negić ubijene u pucnjavi u "Ribnikaru", u "Utisku nedelje" u maju mesecu je ispričao da se tokom jednog od sastanaka roditelja i predstavnika države postavilo pitanje šta će biti sa dečakom koji je izvršio masovno ubistvo u "Ribnikaru".

Dodao je da je sastanku prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, koji je rekao da će učiniti sve da dečak ostane u psihijatrijskoj ustanovi.

- Tu je bio prisutan i sekretar Ministarstva zdravlja. I na jednu konstataciju šta će biti sa počiniocem zločina, ja sam video zaista iskrenu želju državnog sekretara, ali baš onako ljudsku iskrenu reakciju da će on učiniti sve da taj izvršilac dela nikada ne napusti instituciju - ispričao je Negić u Utisku nedelje.

Da li će se dopune odnositi na K. K?

Pitanje koje se postavlja je da li će se predloženi Nacrt dopuna Zakona o zaštiti lica s mentalnim smetanjama odnositi i na dečaka K. K. koji je izvršio masovno ubistvo u školi nekoliko meseci pre svog 14. rođendana.

Nacrt koji se može videti na sajtu Vlade ne sadrži izmene i dopune člana 66 aktuelnog zakona koji navodi da "na postupke započete pre stupanja na snagu ovog zakona primenjuju se propisi koji su važili do dana stupanja na snagu ovog zakona".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati