Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ]

27. 07. 2023. 16:15 3

Više tužilaštvo nameštalo konkurs za pripravnike?!

Ministarstvo pravde ukinulo je rešenje Višeg tužilaštva u Beogradu, koje je nakon sprovedenog konkursa za pripravnike rangiralo petoro kandidata koje je trebalo da primi u radni odnos. Međutim, nakon što je objavljena rang-lista, na adresu Ministarstva pravde pristigla je žalba jednog kandidata, kom su pogrešno obračunati ukupni bodovi, zbog čega je ostao "ispod crte".

Pomenuti konkurs održan je na teritoriji čitave Srbije, a pored tužilačkih, u radni odnos su primani i sudijski pripravnici. Ovo je prvi put da se održava ovakav konkurs posle punih šest godina, a uspešno je okončan u svim tužilaštvima i sudovima u Srbijli - izuzev u Višem tužilaštvu u Beogradu.

Kako za "Novu" otkriva dobro obavešten izvor, Ministarstvo je nakon razmatranja žalbe ukinulo rešenje VJT i naložilo da ponovo sprovede rangiranje kandidata.

- Ostalo je nejasno kako je uopšte došlo do ovakvog propusta imajući u vidu da se bodovi ne obračunavaju ručno, kao i finalno rangiranje svih kandidata, pa da stvar može da se opravda slučajnom greškom. Maksimalan broj bodova je bio 60, a na te bodove uprave sudova i tužilaštva dodali su bodove izvedene iz proseka koji su svršeni akademci ostvarili na studijama. Maksimalan broj za prosek je 40, tako da je maksimalan ukupan broj bodova mogao da bude 100 - kaže sagovornik.

On dodaje da je sabiranjem bodova rezultata testa i proseka napravljena rang-lista, od koje nije dozvoljeno da se odstupa.

- Nakon što je istekao rok za prigovore, odluke o prijemu pripravnika su postale konačne - osim u VJT, gde je očigledno došlo do odstupanja. Oštećeni kandidat, koji je bio među prvih pet, izguran je sa liste i na njegovo mesto ušao je neko drugi. Sve ukazuje da je sve to urađeno namerno i s predumišljajem kako bi se primio određeni kandidat. Oštećeni je, međutim, sastavio žalbu, koja je potom i usvojena.

Iz Višeg tužilaštva se ovim povodom nisu oglašavali.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati