Društvo i ekonomija

D. Ljutić

27. 07. 2023. 13:02 12

Samo predsednik može da vam garantuje sigurnost - ako hoće

Aleksandar Vučić je dao garancije košarkašu Nikoli Mirotiću da neće biti u opasnosti ako potpiše za Partizan. Nikakve garancije nije ponudio inspektorima koji su otkrili Jovanjicu, Dušanu Mitiću i Slobodanu Milenkoviću, ali ni glumcima koji su podržali proteste "Srbija protiv nasilja". Uostalom, ko bi normalan hteo da stvara porodicu i da živi u zemlji u kojoj samo predsednik može da ga zaštiti od pretnji.

Košarkaš Nikola Mirotić spakovao je kofere i pobegao odavde glavom bez obzira. KK Partizan: Aleksandar Vučić je, kaže se u izjavi, Mirotiću jamčio da mu život u Beogradu neće biti u opasnosti ako potpiše i igra za ovaj klub. 

Mirotiću svakako nije prvi put da mu stižu navijačke pretnje. Kada je prelazio iz madridskog Reala u Barselonu, bio je obasut pogrdama i pretnjama navijača iz Madrida. Nije poznato da li je i tada Mirotiću sigurnost u Barseloni garantovao ondašnji predsednik vlade Španije. Verovatno ne, jer se podrazumeva da je Španija ozbiljna zemlja u kojoj institucije funkcionišu, nisu potrebne posebne garancije ni za koga, a pogotovo ne za sportiste. Nažalost, sve veći broj profesija i sve veći broj ljudi u Srbiji je predugo u stanju stalne pretnje. Za njih se predsednik nije založio i nije garantovao sigurnost.

U Srbiji predsednik Republike izjavljuje da je Jovanjica kojom se već bave i sudovi, a ne samo uporni tužilac, izmišljena afera. Po toj logici, onda i ne postoje pretnje inspektorima. Suđenje Predragu Koluviji, većinskom vlasniku poljoprivrednog gazdinstva "Jovanjica" i ostalim optuženima, nastavljeno je u Specijalnom sudu u Beogradu svedočenjem inspektora Dušana Mitića.

Mitić je jedan od inspektora koji su otkrili "Jovanjicu" tog novembra 2019. godine, a on je govorio o pretnjama koje je dobijao. Naveo je da je sve prijavio, ali da niko od nadležnih nije reagovao. Inspektor Slobodan Milenković, koji je rukovodio ovom akcijom, tek bi trebalo da svedoči pred sudom, ali i da ispriča ponešto o pretnjama kojima je izložen.

Petar Benčina, glumac i profesor Fakulteta dramskih umetnosti, njegova supruga Tamara Dragičević, ali i cela porodica, bili su zasuti pretnjama smrću. Glumica Jelena Stupljanin izjavila je da može samo da se nagađa šta se poručuje spotom nepoznatog autora koji desetine glumaca, među kojima je i ona označava kao one koji pozivaju na rušenje države i ustavnog poretka, samo zbog toga što su podržali protest "Srbija protiv nasilja". Tako je moguće i da voditeljka Pinka proteste "Srbija protiv nasilja" poredi sa počiniocem masovnog ubistva u OŠ "Vladislav RIbnikar". Jelisaveta Seka Sablić održala je govor na jednom protestu "Srbija protiv nasilja", a to je bio povod za napade od strane Jelene Karleuše.

Marko Janketić, Gorica Popović, Branislav Trifunović, Dragan Bjelogrlić, Nikola Kojo, Svetlana Bojković, Gordan Kičić, Milan Marić i Sergej Trifunović. Nikome od njih predsednik nije ponudio zaštitu. Pitanje je da li bi i posle svega to prihvatili. O pretnjama žurnalistima je iluzorno i govoriti. Naime, u prvih 6 meseci ove godine dogodila su se 42 slučaja napada i pretnji novinarima, rešeno je samo 11.

U međuvremenu, predsednik javno tvrdi da se ničega i nikoga ne boji. On želi da to bude vrlina koju svi vide - i pristalice i protivnici. Rekao je da nasilje neće biti dozvoljeno, da je tome kraj. Ko je učinio to što se ne sme, odgovaraće pred nadležnim državnim organima. Šta su to nadležni državni organi? To je suštinsko pitanje za razumevanje nasilja, koje građani podnose.

Uostalom, ko bi normalan hteo da stvara porodicu i da živi u zemlji u kojoj samo predsednik može da ga zaštiti od pretnji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati