Društvo i ekonomija

Direktno.rs

06. 07. 2023. 07:48 7

"Tražimo zaštitu za policajku Katarinu Petrović"

"Udruženi sindikati Srbije "Sloga" izražavaju svoje najoštrije nezadovoljstvo povodom hapšenja i određivanja pritvora policajki iz Valjeva, Katarini Petrović, zbog optužbi za navodnu zloupotrebu službenog položaja", navedeno je u saopštenju sindikata Sloga, koje prenosimo u celosti.

"Smatramo da je produženje pritvora do 30 dana nezakonito i da ima za cilj da je onemogući da se javno pojavi do završetka sednice parlamenta, na kojoj se raspravljalo o bezbednosnoj situaciji u Srbiji i zahtevima za smenu ministra policije Bratislava Gašića.

Uvereni smo da ne postoje osnovi za produženje njenog pritvora. Umesto toga, potrebno je postupati u skladu sa Zakonom o policiji. Katarina Petrović se sumnjiči da je ukazala na dokumente koji se odnose na saobraćajnu nesreću u kojoj je učestvovao Nikola Petrović, kum predsednika Srbije, a u kojoj su povređene dve žene.

Ukoliko je pogrešila, a smatramo da nije, treba razmotriti njenu eventualnu odgovornost u slučaju povrede službene dužnosti u skladu sa Zakonom o policiji, ali pritom ne smemo zanemariti policijsku etiku i status uzbunjivača.

Pozivamo sve sindikate da se pridruže Udruženim sindikatima "Sloga" u jasnom i javnom osuđivanju pritvaranja Katarine Petrović i njenog momentalnog puštanja na slobodu, kako bismo sprečili da se ponovi slučaj uzbunjivača Aleksandra Obradovića, koji je nezakonito pritvoren nakon što je otkrio korupciju u fabrici naoružanja "Krušik" u Valjevu.

Takođe, zahtevamo od nadležnog tužilaštva da hitno ispita postupanje u ovom slučaju i obezbedi uslove za pravično suđenje Katarini Petrović, kao i adekvatnu zaštitu za uzbunjivače koji hrabro iznose istinu u javnost u cilju očuvanja integriteta institucija i unapređenja borbe protiv korupcije.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ostaju posvećeni zaštiti prava i interesa svih radnika, uključujući i pripadnike policije. Apelujemo na sve relevantne aktere da deluju u skladu sa zakonom, pravdom i transparentnošću", zaključuje se u saopštenju sindikata "Sloga".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati