Društvo i ekonomija

[ Izvor: Telegraf.rs ]

26. 06. 2023. 12:19 0

Evo kako će izgledati školska 2023/2024. godina

Školska godina nedavno se završila, i to nešto ranije nego prethodnih zbog tragedije koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru. Ipak, sudeći po kalendaru za 2023/24. godinu, učenici se vraćaju na normalan režim nastave, a ono što će novu školsku godinu razlikovati od prethodne jeste jesenji raspust, ali i dva dana odmora manje.

Prvi raspust đake na teritoriji Srbije čeka već u novemrbu, za Dan primirja u Prvom svetskom ratu i trajaće čitavih pet dana - od 8. do 12. Prethodne godine to nije bio slučaj, te su đaci za ovaj praznik dobili samo jedan slobodan dan. Ipak, đaci u Vojvodini ne mogu da se raduju ovom predahu, jer jesenji raspust nije uključen u njihov kalendar.

Zimski raspust

Zimski odmor za učenike počeće kao i svake prethodne godine, 30. decembra. Osnovci i srednjoškolci uživaće u 23 slobodna dana, a u školske klupe vratiće se 22. januara. Sa druge strane, malo drugačija situacije ponovo čeka učenike iz Vojvodine. Kao i uvek, oni će na raspust otići nešto ranije, zbog katoličkog Božića. Pa će tako na odmoru biti od 23. decembra, ali će se i ranije vratiti u školske klupe, odnosno, 15. januara.

Februar donosi novi predah i to zbog Dana državnosti Srbije - Sretenja. Promena u odnosu na prethodnu godinu jeste to što će učenici dobiti jedan dan odmora manje, pa će raspust trajati od 15. do 18. februara, a ovoga puta isti raspored čeka i đake iz severne pokrajine.

Vaskrs i Prvi maj spojeni

Prolećni raspust donosi i nove promene u odnosu na prethodnu godinu. Ovoga puta, đaci iz Centralne Srbije izaći će iz klupa 27. aprila, a prvi radni dan biće 7. maj. Razlika u odnosu na godinu koja je završena jeste što će ovim odmorom biti obuhvaćena dva praznika - Prvi maj i Uskrs, dok ranije to nije bio slučaj. Upravo zato, đaci su 2022/23. godine imali raspust od 11 dana sa vikendima i odmor zbog Prvog maja. Ukupno, 5 dana više.

Vojvođani će, sa druge strane, imati raspust iz dva dela, što je ujedno i najveća razlika. Oni će zbog katoličkog Uskrsa imati podmor od 28. marta do 3. aprila, a zatim od 1. maja pa do 6. maja, ukupno, 13 dana.
Kraj školske godine ranije

Sledeće godine, đaci će poslednji dan u klupama dočekati nešto ranije nego ove, te će već 14. juna početi raspust za osnovce, dok će se polaganje male mature organizovati od 17. do 19. juna. Kada je reč o srednjoškolcima, drugo polugodište se završava u petak, 21. juna. Drugo polugodište za učenike IV razreda gimnazije završava se u petak, 24. maja 2024. godine, a za učenike III razreda trogodišnjeg i IV razreda četvorogodišnjeg obrazovanja stručnih škola u petak, 31. maja 2024. godine.

Drugo polugodište za učenike I i II razreda trogodišnjeg, odnosno I, II i III razreda četvorogodišnjeg obrazovanja stručnih škola, za koje je planom i programom nastave i učenja, odnosno nastavnim planom i programom propisana realizacija profesionalne prakse prema individualnom planu realizacije ove prakse za svakog učenika, završava se najkasnije u četvrtak, 15. avgusta 2024. godine, zaključuje se u Pravilniku o kalendaru obrazovno-vaspitnog rada srednjih škola za školsku 2023/2024. godinu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati